ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έλληνες μαθητές στην πρώτη θέση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού στατιστικής

Η ομάδα κέρδισε τον τίτλο μεταξύ 1.444 σχολείων, 5.208 ομάδων και 19.388 συνομηλίκων τους από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα παίρνει το πρώτο βραβείο.

Την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής που διοργανώνει η Eurostat κατέκτησε ομάδα του Γυμνασίου Χασιώτη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας τον τίτλο μεταξύ 1.444 σχολείων, 5.208 ομάδων και 19.388 συνομηλίκων τους από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα παίρνει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Eurostat.

Το βραβείο κατέκτησαν οι μαθητές της Γ' τάξης Πολύκαρπος-Άρης Καλαϊτζίδης, Δημήτριος Παρούτης και Μαρία-Αναστασία Τρεύλα, η ομάδα των οποίων συμμετείχε για τρίτη φορά στον ετήσιο διαγωνισμό. Πέρσι, είχαν κατακτήσει το δεύτερο βραβείο και φέτος αναδείχθηκαν πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.

«Είχε προηγηθεί η εξαιρετική επίδοσή τους στον εθνικό διαγωνισμό στατιστικής 2023 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπου κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, η οποία τους έδωσε το "εισιτήριο" για τη συμμετοχή τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Στο πλαίσιό του, ετοίμασαν δίλεπτο βίντεο σχετικά με την... ευημερία. Σε αυτό παρουσιάζεται η ζωή του "Γιάννη", ενός νεαρού που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ελλάδα του 2023, με τις παθογένειες και τις πληγές που έχει αφήσει η πολύχρονη οικονομική κρίση. Παράλληλα με την εξιστόρηση, ο θεατής "βομβαρδίζεται" με στατιστικά στοιχεία και πίνακες που επιβεβαιώνουν την εικόνα», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Οι τρεις μαθητές δεν κρύβουν τη χαρά τους για την επιτυχία τους. «Εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά. Είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχουμε. Η στατιστική είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη και εξαιρετικά γοητευτική», αναφέρουν. Μαζί με τη μαθηματικό του Γυμνασίου Χασιώτη, Όλγα Γρηγοριάδου, η οποία επέβλεψε και καθοδήγησε την ομάδα, ετοιμάζουν βαλίτσες για το Λουξεμβούργο, όπου στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Η χαμηλότερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο δημοτικό στην ΕΕ

Στην ΕΕ, ο μέσος αριθμός μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο δημοτικό μειώθηκε ελαφρώς από 13,6 το 2018 σε 13,5 το 2019. Οι χαμηλότερες αναλογίες καταγράφηκαν στην Ελλάδα (8,7), το Λουξεμβούργο (9,0), την Πολωνία (9,6), την Ουγγαρία (10,0), την Σλοβενία (10,5) και την Ιταλία (12).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλεισμένος στο γραφείο του έμεινε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Εκπρόσωποι των φοιτητών υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε αποκλεισμός του πρύτανη στο γραφείο του, αλλά μια ειρηνική διαμαρτυρία, προκειμένου να μην ισχύσει η απόφαση για τις πειθαρχικές κυρώσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 24.000 ακαδημαϊκές ταυτότητες αποθηκεύτηκαν στο Gov.gr Wallet

Μέσα από τη νέα δυνατότητα, οι δικαιούχοι μπορούν να εκδίδουν γρήγορα και απλά τη νέα ψηφιακή Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, να την αποθηκεύουν στο κινητό τους και να την επιδεικνύουν, όπου απαιτείται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές διοργανώνει το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων

Θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου με ομιλητή τον κ. Πάνο Καρβούνη ειδικό σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί. Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλύτερη κατανόηση των ευρωπαϊκών αξιών και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στα κοινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό τομέα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευσή τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.