ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ η Ελαφόνησος

Το ιταλικό ναυτικό περιοδικό Daily Nautica βάζει στο επίκεντρο την Ελαφόνησο και την ιστορία της, καθώς ορισμένοι μελετητές έχουν υποθέσει ότι η μυθική χαμένη ήπειρος της Ατλαντίδας βρίσκεται στο Παυλοπέτρι.

Η φύση αλλά και η ιστορία της Ελαφονήσου συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης με απήχηση σε εξειδικευμένο κοινό. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ναυτικό περιοδικό Daily Nautica δημοσιεύει αφιέρωμα στο Παυλοπέτρι που, όπως αναφέρει, έχει τεράστια σημασία στην Αρχαιολογία αφού «προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία μελέτης της ζωής και της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού, μεταξύ του 2.300 π.Χ. και 900 π.Χ.».

Το περιοδικό προσθέτει ότι «το Παυλοπέτρι έχει, επίσης, προσφέρει νέες γνώσεις για τους εμπορικούς δρόμους και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναδεικνύει, μάλιστα, το γεγονός ότι ορισμένοι αρχαιολόγοι έχουν υποθέσει πως η αιτία ήταν ένας βίαιος σεισμός που συνέβη γύρω στο 1.000 π.Χ. Όπως προσθέτει, ο θρύλος της πόλης που κατάπιε η θάλασσα είναι η βάση πολλών μύθων, όπως αυτός της Ατλαντίδας. Και έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η καταστροφή στο Παυλοπέτρι προηγείται της εποχής κατά την οποία ο Πλάτωνας έγραψε τους διαλόγους Τίμαιος και Κριτίας κατά μερικές εκατοντάδες χρόνια, ορισμένοι μελετητές έχουν υποθέσει ότι η μυθική χαμένη ήπειρος της Ατλαντίδας που περιγράφει ο φιλόσοφος δεν ήταν άλλη από τη βυθισμένη πόλη Παυλοπέτρι.

Μάλιστα, ο ίδιος ο τίτλος του δημοσιεύματος προβάλλει το ενδεχόμενο της σύνδεσης με τη χαμένη Ατλαντίδα και σημειώνει: «Καταδύσεις στο Παυλοπέτρι, η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Ορισμένοι μελετητές την έχουν αναγνωρίσει ως τη χαμένη Ατλαντίδα του Πλάτωνα».

Παράλληλα, όμως, με την ιστορία, αναδεικνύεται και το φυσικό τοπίο του νησιού στο ντοκιμαντέρ «Les voyageurs solidaires», που είναι μία παραγωγή του Ελβετο-γαλλικού καναλιού USHAIA TV σε συνεργασία με τον Οικολογικό Σύλλογο Elafonisos Eco. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Stephan Basset, σε κάθε επεισόδιο συνοδεύεται από έναν διάσημο καλεσμένο. Τόσο ο τόπος όσο και ο καλεσμένος αλλάζει ανά επεισόδιο. Το πρώτο επεισόδιο του σταθμού, του οποίου τα τηλεοπτικά προγράμματα έχουν ως κεντρική θεματολογία τη φύση, γυρίστηκε εφέτος τον Ιανουάριο στην Ελαφόνησο και θα είναι διαθέσιμο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 με καλεσμένο για αυτό το επεισόδιο τον ηθοποιό Bruno Solo.

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου, τόνισε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη διεθνή αναγνώριση του νησιού μας σε όσα μοναδικά και ενδιαφέροντα έχει να προσφέρει στον επιλεκτικό επισκέπτη. Άλλωστε, η στόχευσή μας στο ποιοτικό κοινό αποτέλεσε από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής βασικό θεμέλιο της στρατηγικής μας που, όπως διαπιστώνουμε, μας δικαιώνει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέρετρο Sani Ikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρεάδης: Απαραίτητο δεκαετές σχέδιο για την οικονομία της Ελλάδας

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε τη σημασία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για τον τουρισμό και χαρακτήρισε την αυθεντική ελληνική φιλοξενία ως εξαγώγιμο πλεονέκτημα, αξιοποιήσιμο με εκπαίδευση και σωστές δομές.
Φούρνοι λιμάνι θάλασσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρισμός για όλους 2025: Ανακοινώθηκε ο νέος οριστικός πίνακας δικαιούχων

Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε 13.983 νέους δικαιούχους για το «Τουρισμός για όλους 2025», με άυλες κάρτες χρήσης έως 31/12/2025 και δυνατότητα διαμονής χωρίς περιορισμούς σε όλη τη χώρα.
Πορτάρα Νάξου θάλασσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του τουρισμού στο επίκεντρο συζήτησης

Στο συνέδριο «Reimagine Tourism 2025» αναδείχθηκαν οι ευκαιρίες, οι επενδύσεις, οι νέοι προορισμοί και οι σοβαρές προκλήσεις του ελληνικού τουρισμού, από την έλλειψη προσωπικού έως την ανάγκη σύγχρονων υποδομών.
Συνέδριο Ένωση Μαρινών
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σιμόνε Βεντουρίνι παρουσίασε το παράδειγμα Βενετίας στον υπερτουρισμό

Ο αντιδήμαρχος Βενετίας, Σιμόνε Βεντουρίνι, μίλησε στο συνέδριο Reimagine Tourism 2025 για τις λύσεις που εφάρμοσε η πόλη κατά του υπερτουρισμού, αναφέροντας τη στροφή προς νέες αφίξεις κατοίκων και εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.