ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Αμφιβολίες για τον ρόλο που έπαιξε το Λιμενικό στο ναυάγιο της Πύλου

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια αντικειμενική διερεύνηση του συμβάντος και σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα.

Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αυξάνονται σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung οι αμφιβολίες για την περιγραφή του δυστυχήματος από το ελληνικό λιμενικό σώμα καθώς όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «δηλώσεις επιζώντων και έρευνα πολλών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων AP και Reuters, των New York Times και του Der Spiegel, ενισχύουν την υποψία ότι η ελληνική ακτοφυλακή μπορεί να άφησε τον πλοίο στη μοίρα του για ώρες και να το καταδίκασε έτσι να βυθιστεί».

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ οι ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια αντικειμενική διερεύνηση του συμβάντος», αναφέρει η FAZ. Ως εκ τούτου, ζήτησαν μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα όπως σημειώνει η DW. «Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον κατέστησε σαφές ότι, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα, δεν έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει μια τέτοια έρευνα». «Συγκεκριμένα», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «δεν είναι σαφές εάν το Λιμενικό όχι μόνο δεν κατάφερε να αποτρέψει την ανατροπή και βύθιση του πλοίου, αλλά την κατέστησε δυνατή ακόμη και από αμέλεια».

«Επίσης, δεν είναι σαφές εάν το πλοίο της ακτοφυλακής ρυμούλκησε το «Adriana» και σημειώθηκε το δυστύχημα», διερωτάται η FAZ. «Την επομένη της τραγωδίας, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος αρχικά αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν σχοινιά. Μια μέρα αργότερα, το Λιμενικό Σώμα άλλαξε τροπάρι και ανέφερε ότι τα δύο πλοία ήταν δεμένα μαζί για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μόνο για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους στο πλοίο», αναφέρει η εφημερίδα. «Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή γνώριζε την ακριβή θέση του πλοίου από το πρωί της 13ης Ιουνίου».

«Εάν υπάρξει δικαστική συνέχεια, μια δήλωση που αποδίδεται στον καπετάνιο του Faithful Warrior στους New York Times θα μπορούσε να είναι σημαντική», επισημάνει η FAZ. «Ο καπετάνιος φέρεται να είπε ότι κάποιοι από τους επιβάτες είχαν πετάξει πίσω τις προμήθειες που παρέδωσε και φώναξαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία. Σύμφωνα με δηλώσεις επιζώντων όμως, αυτοί δεν ήταν οι επιβάτες, αλλά ο καπετάνιος και το αιγυπτιακό του πλήρωμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση στο υπ. Μετανάστευσης για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών

Η πρώτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου, παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, κα. Ylva Johansson, και της Γενικής Διευθύντριας, Μπεάτε Γκμίντερ.
Tourismos, Turism, Ellada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Σε 10.413.982 άτομα εκτιμάται ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας

Η μείωση κατά 0,5% του μόνιμου πληθυσμού, είναι αποτέλεσμα της φυσικής μείωσης του πληθυσμού που ανήλθε σε 64.000 άτομα και της καθαρής μετανάστευσης που εκτιμάται σε 16.355 άτομα (θετικό ισοζύγιο).
ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Γκάμπριελ: Αποτυγχάνει η ενσωμάτωση μεταναστών στη Γερμανία

Ο πρώην ηγέτης του SPD ζήτησε νέα πορεία στη μεταναστευτική πολιτική ενόψει των ευρωεκλογών την επόμενη χρονιά. Σχεδόν 305.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση ασύλου στη Γερμανία για πρώτη φορά το 2023 καταγράφοντας αύξηση 60%.