ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
KALOKAIRI, PARALIA, ELLADA
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Γερμ. Τύπος: Πρώτη νίκη για το «κίνημα της πετσέτας» στην Ελλάδα

Στο «κίνημα της πετσέτας για ελεύθερες παραλίες στην Ελλάδα αλλά και στον υψηλότερο στην Ευρώπη αριθμό πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Δημοσίευμα για την προσπάθεια που επιχειρείται στην Πάρο και άλλα νησιά να αποδοθεί τμήμα των παραλιών στους πολίτες, απαλλαγμένο από παράνομα τοποθετημένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, φιλοξενεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Μερικές δεκάδες πολίτες της Πάρου θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα στον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και κατά των παράνομων beach bars. Την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία με πετσέτες και πανό στην παραλία Σάντα Μαρία στο βόρειο τμήμα της Πάρου. "Διεκδικούμε τις παραλίες μας" και "Σώστε τις παραλίες", φώναζαν μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται κατά των τουριστών, αλλά κατά των αναρίθμητων παράνομων και ημιπαράνομων beach bars, των οποίων οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κλείνουν τις παραλίες. Στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς όλης της χώρας, με την οποία ζητούσε αυστηρή παρέμβαση. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως δημόσιες. "Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές παραλίες", αναφερόταν στην εγκύκλιο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Οι διαδηλωτές της Πάρου, που τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν "κίνημα της πετσέτας", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο στην Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης εξάπλωσης των μπαρ στις παραλίες ενοχλεί πολλούς Έλληνες. Ήδη οι διοργανωτές λαμβάνουν τεράστια ενθάρρυνση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα φανεί εάν το κίνημα θα εξαπλωθεί και πέρα από την Πάρο».

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό τους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρεται δημοσίευμα της TAZ του Βερολίνου. Η εφημερίδα σημειώνει πως «καμία χώρα της νότιας Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, αναλογικά με το μεγεθός της, δεν έχει καταγράψει τόσες πολλές καμένες εκτάσεις όσο η Ελλάδα. Η Τουρκία, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έχει επίσης ελάχιστα πληγεί από τις πυρκαγιές». Συγκεκριμένα μάλιστα, το άρθρο αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται, αναλογικά πάντα, «στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Στην Ιταλία έχει καεί μέχρι στιγμής φέτος το 0,18% της συνολικής έκτασης, στην Ισπανία το 0,14%, στην Πορτογαλία το 0,09% , στην Τουρκία το 0,02%  και στην Ελλάδα το 0,4%».

Όσον αφορά τις αιτίες και τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών από την κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει: «Αντί να αναγνωρίσει την  κλιματική κρίση που επιδεινώνεται ως την κύρια αιτία των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και να βελτιώσει επιτέλους την ανεπαρκή πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών από τις ελληνικές αρχές, η κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρεί για άλλη μια φορά τους πιθανούς εμπρηστές ως τους κύριους υπεύθυνους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η περίοδος αιτήσεων για το «Τουρισμός για όλους 2024»

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και η ενίσχυση μεταξύ άλλων, των ορεινών περιοχών της χώρας, στην κατεύθυνση ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Σάμος ανάμεσα στους ποιοτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

Τα τοπικά προϊόντα, τα ενδιαφέροντα μουσεία, οι συναρπαστικές εναλλακτικές δραστηριότητες, τα ιστορικά μοναστήρια και η γραφικότητα των οικισμών δημιουργούν ένα αληθινό καταφύγιο για τους λάτρεις της φύσης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβολή της Αστυπάλαιας σε διεθνή ΜΜΕ για διακοπές χωρίς μαζικό τουρισμό

Η Daily Telegraph συμπεριλαμβάνει το νησί στις πέντε καλά κρυμμένες «γωνιές» της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψει κανείς φέτος, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό «πράσινο» εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης.