ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι
Φωτο: Shutterstock

Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης στο Τατόι, στόχος η ολοκλήρωση το 2027

Το έργο ύψους 58 εκατ. ευρώ «ανεβάζει στροφές» και εντός του επόμενου διμήνου, ολοκληρώνεται το σύνολο των μελετών της κατασκευής των δικτύων υποδομών, ασφάλειας και πυροπροστασίας στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.

Σε αυτοψία της πορείας των έργων στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δίνοντας και οδηγίες για τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης, ανάδειξης και απόδοσης του κτήματος, ύψους 58 εκατ. ευρώ, εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο την ολοκλήρωσή του, το 2027

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Στο πλαίσιο των αυτοψιών μας, στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, έγινε συνολική εκτίμηση της πορείας των έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Δώσαμε οδηγίες για την ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση μικρότερων κτηρίων, που θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ωριμότητα για την χρηματοδότησή τους. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και συντονίζουμε τις δράσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που επιβάλλουν τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία και ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, που θέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση των κτηρίων-μνημείων του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος. Υπηρετεί τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σημαντικού πόλου πολιτισμού, αναψυχής και ανάπτυξης για την περιοχή και ευρύτερα την Αττική».

Όσον αφορά στο Ανάκτορο, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στο σύνολο του κτηρίου. Έχουν αποξηλωθεί εξωτερικά οι προσθήκες των νεότερων φάσεων, ώστε το κτήριο να επανέλθει στην αρχική του μορφή, επί Γεωργίου Α΄. Προκειμένου το Ανάκτορο-Μουσείο να έχει το μικρότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι γεωτρήσεις και η διαμόρφωση του χώρου για την υποδοχή του μηχανοστασίου και των λοιπών εγκαταστάσεων γεωθερμίας.

Εντός του επόμενου διμήνου, ολοκληρώνεται το σύνολο των μελετών της κατασκευής των δικτύων υποδομής -υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια και πυροπροστασία- στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται και η μελέτη ανάδειξης των κήπων του Ανακτόρου, όποτε δημοπρατείται το έργο.

Το Μουσείο των βασιλικών αμαξών θα φιλοξενηθεί στο κτήριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλος Γεωργίου Α'). Η αποκατάστασή του ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023. Στο Νέο Βουστάσιο -η μία πτέρυγα του οποίου θα στεγάσει τα οχήματα της τ. βασιλικής οικογένειας, ενώ η άλλη το Μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος- η διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη φάση κατακύρωσης του αναδόχου.

Τα έργα αποκατάστασης στα κτήρια του συγκροτήματος «Στάθμευσης Οχημάτων» προχωρούν με απολύτως ικανοποιητικούς ρυθμούς. Εδώ προβλέπεται να στεγαστούν επισκέψιμα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ. Στο ίδιο συγκρότημα θα μεταστεγαστεί το γραφείο των Προσκόπων από το Κατσιμίδι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα έργα αυτά, όπως και η αποκατάσταση της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη, της Οικίας Αρχικηπουρού, του Κτήριο Τηλεπικοινωνιών και της Οικία των Οδηγών 1 και 2, ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2023 και παραδίδονται σε χρήση.

Προχωρούν συστηματικά και με προσήλωση στην επιστημονική δεοντολογία, τα έργα καταγραφής, τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης και συντήρησης των κινητών αντικειμένων, που θα χρησιμοποιηθούν για τις μουσειακές εκθέσεις, καθώς και της ψηφιοποίησης του αρχείου και του χαρτώου υλικού. Η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες Διευθύνσεις για συντονισμό των ενεργειών τους, με στόχο την επίσπευση των εργασιών, αλλά και την ολοκληρωμένη εισαγωγή των αντικειμένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Μαρία Ανδρουλιδάκη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ιωάννα Καράνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Μαρία Γαρέζου, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bourtzi frourio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ανακαινισμένο φρούριο Μπούρτζι ανοίγει ξανά τις πύλες του στο κοινό

Το έργο της ανακαίνισης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΣΠΑ 2007-2013 & 2014-2020, Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και ο προϋπολογισμός του ανήλθε στο ποσό των 2.784.899,54 ευρώ.
Feggari, Moon, Panselinos, Full Moon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδηλώσεις απόψε σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους για την Πανσέληνο

Το υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους κλάδους υφαντικής και κεραμικής

Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη μιας νέας γενιάς επαγγελματιών χειροτεχνών και η ενδυνάμωση ανάλογων μικρών επιχειρήσεων, μέσα από την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας.
Μενδώνη- Υπουργείο Πολιτισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιταχύνεται η κατασκευή τελεφερίκ στο Δικταίο Άντρο με παρέμβαση Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε οδηγίες για την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει παρέκκλιση του χρονοδιαγράμματος του έργου ύψους 15,3 εκατ. ευρώ.
larissa_arxaio theatro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους λόγω του καύσωνα

Σε περιπτώσεις θα εξετάζεται η αναγκαιότητα για τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων κατά τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς ή/και με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάση εργασίας στα μουσεία κατά του νόμου που τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι ο νέος νόμος διαλύει τα μεγάλα Κρατικά Μουσεία, υπονομεύει τον ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο και δίνει τη «χαριστική βολή» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.