ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkagia-fwtia
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Σε πύρινο κλοιό η χώρα, φωτιές σε Έβρο, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη

Μαίνονται μεγάλες φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας. Μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε.

Μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις πολλαπλές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε.

Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής το πιο δύσκολο μέτωπο που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν αυτή τη στιγμή 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Παράλληλα, δύσκολο χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της πυροσβεστικής και το νέο μέτωπο φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη Δαδιά στην περιοχή Γκίμπρενα. Μάλιστα σημειώνουν πως νωρίτερα είχαν σβήσει και άλλη φωτιά μέσα στη Δαδιά περίπου ενός στρέμματος.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Νέο μέτωπο φωτιάς ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και στην περιοχή Λάβαρα Έβρου. Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι που βρίσκονται στην περιοχή κλήθηκαν να κατευθυνθούν προς την Ορεστιάδα

Οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή καλούνται να κατευθυνθούν προς την Ορεστιάδα.

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας, το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες  πεζοπόρων τμήματων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βοιωτία, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί πριν μια ώρα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Στη πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας, η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκης. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν  92 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης.

Φωτιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε δασική έκταση στον Μίσχο Ροδόπης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια.

Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι σε Μέγα Πιστό και Μίσχο καλούνται να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Ίασμo.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 8 πυροσβέστες με 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσινής Ροδόπης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικίες.

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη.

Παράλληλα, φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και σε δασική έκταση στο Διαλεκτό του Δήμου Νέστου στην Καβάλα. Το πύρινο μέτωπο είναι κοντά σε σπίτια. 

Με νέο μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς κόμβο Χρυσούπολης.

Νωρίτερα, το 112 έστειλε μηνύματα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Διαλεκτό και τις περιοχές Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά προς Παλαιά Εθνική Οδό.

Kατά τις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα και ένα αεροσκάφος ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ