ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thessalia-Plhmmyres
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Βιβλική καταστροφή στη Θεσσαλία, τέσσερις νεκροί, έξι αγνοούμενοι

Τεράστιες καταστροφές στην Καρδίτσα μετά την Μαγνησία. Πλημμύρες και στα Τρίκαλα. Απεγκλωβισμοί κατοίκων με ελικόπτερο super puma της πυροσβεστικής.

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από την κακοκαιρία "Daniel" ύστερα κι από τον εντοπισμό της σορού ενός 51χρονου κτηνοτρόφου σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ο άντρας βρέθηκε νεκρός και μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ανέσυραν τη σορό του άντρα η οποία στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενος από τον αδερφό του.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και πλέον και ο κάμπος της Καρδίτσας. Ο Βόλος παραμένει για τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων Θεσσαλίας. Πολλά τα προβλήματα επίσης στη Φθιώτιδα και στις Ροβιές Ευβοίας.

Για έξι αγνοούμενους στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας μίλησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ενώ άλλοι είκοσι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο ίδιο χωριό, ενώ πριν από λίγο ξεκίνησαν απεγκλωβισμοί με ελικόπτερο super puma. Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις του στρατού στην περιοχή της Θεσσαλίας, προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους από χωριά. 

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν χωριά της Καρδίτσας, με επίκεντρο το Παλαμά και τις γύρω περιοχές, αλλά και το Μουζάκι που είχε πληγεί σφοδρά και από τον Ιανό, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και σε χωριά της Λάρισας. Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες. Πριν από λίγο ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τον Παλαμά από μηχανήματα του στρατού. 

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη και καθιερωμένη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. 

Όμως, σοκ προκαλούν οι δραματικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό πολιτών, ενώ οι εκκλήσεις για βοήθεια κυρίως από την περιοχή του Παλαμά, αλλά και από το Σωτήριο της Λάρισας συγκλονίζουν.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων προ ενάρξεως του φαινομένου είχαν τεθεί σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις οι οποίες προορίζονται γι αυτόν τον σκοπό, σύμφωνα με το σχέδιο Ξενοκράτης. «Όπως είναι γνωστό, υπάρχει συντονισμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν και δρουν στις περιοχές που πλήττονται κάθε φορά, ανάλογα με τη φυσική καταστροφή, μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που εδρεύουν στην περιοχή».

«Σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο καιρικό φαινόμενο», πρόσθεσε, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με:

- Έντεκα μηχανήματα Μηχανικού

- 14 οχήματα γενικής χρήσης

- Πάνω από 25 με 30 λέμβους

- 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα

- 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης

Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ, εάν χρειάζεται, θα φιλοξενήσουν πολίτες.

Υπάρχει, ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης.

Ήδη, προσέθεσε, «από προχθές το βράδυ, στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily», και μπορεί να ξεκινήσει το στήσιμο της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Έχουν, επίσης, «έχει αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας» όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και μπορούν να διαθέσουν γέφυρες Bailey προκειμένου να γεφυρώσουν τις γέφυρες που καταστρέφονται» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα, «έχουμε αναπτύξει χώρους φιλοξενίας, ιδίως στο στρατόπεδο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου ήδη φιλοξενούνται πολίτες», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vroxi, Kakokairia, Kairos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία σε Ξάνθη και Χαλκιδική

Η έντονη καταιγίδα συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, ενώ η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά. Υπήρξαν και πτώσεις αντικειμένων από μπαλκόνια σπιτιών που προκάλεσαν καταστροφές σε σταθμευμένα οχήματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στους εφτά οι αγνοούμενοι έως τώρα λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία

Μάχη με την πλημμύρα δίνει και σήμερα η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι.