ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
φωτο: ΓΣΕΕ

Έκθεση ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια μειώνει τους πραγματικούς μισθούς κατά 8%

Ο γγ της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας είναι η φτώχεια που στην κυριολεξία θερίζει, τσακίζει κόκαλα».

Με τη σκέψη στις καταστροφικές πλημμύρες και στις δύσκολες ώρες που περνούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της «Ετήσιας Έκθεσης 2023 για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση» από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του μίλησε για τις «δύσκολες ώρες» της Θεσσαλίας, απευθύνοντας έκκληση σε οργανώσεις πολιτών να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πληττόμενους καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε πόσιμο νερό.

Ανέφερε πως παρά το μήνυμα από το «112» υπήρξαν εργοδότες που «εκβίαζαν τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά» και πρόσθεσε: «Εμείς θα αναδείξουμε το ζήτημα της νομοθεσίας και προστασίας των εργαζομένων σε έκτακτες περιπτώσεις και ανάγκες». Ειδικότερα για το νομοσχέδιο Εργασίας που είναι σε διαβούλευση με τους φορείς, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε πως «αυτό το νομοσχέδιο ρυθμίζει ελάχιστα και απορρυθμίζει περισσότερα».

Στην υπόθεση θανάτου του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, λέγοντας πως «οφείλουμε να καταδικάσουμε, να φωνάξουμε και να αντιδράσουμε αλλιώς η κοινωνία μας θα γίνει ζούγκλα. Διότι εάν δεν αντιδράσουμε θα ξαναδούμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα».

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε πως «το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας είναι η φτώχεια που στην κυριολεξία θερίζει, τσακίζει κόκαλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 26,3% των συνανθρώπων μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ως χώρα έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία». Ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε «γενναία αύξηση μισθών, ξεπάγωμα των τριετιών και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού».

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ελληνικής οικονομίας, ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, υπογράμμισε πως «η εικόνα είναι σύνθετη. Ενώ εμφανίζει μια βελτίωση σε ορισμένα ποσοτικά μεγέθη της, σε πολλά ποιοτικά στοιχεία δείκτες της δείχνουν μία επιδείνωση. Αυτό προβληματίζει». Ο κ. Αργείτης επισήμανε ακόμη πως «το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα της αγοραστικής δύναμης έχει υποβαθμιστεί από την 14η θέση το 2019, στην προτελευταία θέση το 2022».

«Ενώ τα ποσοστά της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται, εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η ανεργία στις γυναίκες, στους νέους, σε μία σειρά από περιφέρειες της Ελλάδας είναι πάρα πολύ υψηλά. Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται περαιτέρω ουσιαστικές παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο κ. Αργείτης.

Ειδικότερα για το θέμα των μισθών, ο επιστημονικός διευθυντής είπε πως ενώ «η ελληνική οικονομία δείχνει ότι υπήρχε ουσιαστικός χώρος για αυξήσεις, κάτι που δεν έγινε, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας των τελευταίων χρόνων, οδήγησε σε σημαντική αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας».

Συλλαλητήριο το Σάββατο στο άγαλμα Βενιζέλου

Η ΓΣΕΕ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει αύριο, Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδης, εξηγώντας τους λόγους αυτής της απόφασης είπε: «Κρίνουμε επιτακτική ανάγκη να γίνει το συλλαλητήριο γιατί τα αιτήματα μας δεν είναι μόνο εργατικά, αλλά αφορούν όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στη χώρα μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς αμείβονται οι μισθωτοί που θα εργαστούν την αργία του Αγίου Πνεύματος

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται, δικαιούνται προσαύξηση 75%.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την αύξηση του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έγινε πάρα πολύ αργά και ήταν πάρα πολύ μικρή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλεί η ΓΣΕΕ

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΑΣΘ: Ξεκινά συγκοινωνιακή διασύνδεση της ΒΙ. ΠΕ Σίνδου με τη Θεσσαλονίκη

Η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, απέστειλαν τον περασμένο μήνα επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΣΘ.