ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τραγωδία στη Λιβύη, πέντε οι νεκροί της ελληνικής αποστολής

Υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι και όλοι θα μετακινηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο, στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, όπως τονίζει η ΕΡΤ, καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες πέντε είναι οι νεκροί από τη μετωπική σύγκρουση του λεωφορείου της ελληνικής αποστολής με φορτηγό στο δρόμο προς τη Ντέρνα.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

«H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.

«Τη βαθύτατη οδύνη μου», συνέχισε, «εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση».

«Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Επαναπατρισμός των στρατιωτικών

Περίπου στις 7 το πρωί έφτασε στην Ελευσίνα το C-130 με 14 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ενώ ένα μεταφορικό C27 μετέφερε τις σορούς των πέντε. Όσον αφορά τους τραυματίες, υπάρχουν κάποιοι σοβαρά τραυματισμένοι και όλοι θα μετακινηθούν προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία όπου και θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Παράλληλα δόθηκε ένας αγώνας δρόμου για να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατόν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, καθώς ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση μιας και οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία. Αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την κατάσταση των τραυματιών, ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες που έγινε το σοκαριστικό τροχαίο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ήταν σφοδρότατη η μετωπική σύγκρουση στην οποία ενεπλάκη λεωφορείο που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, τα 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Δύο υγειονομικοί κι ένα στέλεχος των Ειδικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους. Σοκάρουν οι εικόνες από τα δύο φλεγόμενα οχήματα, ενώ άνθρωποι κρατούν τα κεφάλια τους και φάρμακα είναι σκορπισμένα παντού.

Θερμά συλλυπητήρια στους «Έλληνες αδερφούς», εκφράζει ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα «πραγματικά τρομακτικό δυστύχημα με απολογισμό 4 νεκρούς και 15 τραυματίες».

Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12.30 το μεσημέρι στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

libya_accident
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την ομάδα διάσωσης στη Λιβύη

Τι αναφέρει νεότερη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, όπου λεωφορείο που μετέφερε ελληνική αποστολή συγκρούστηκε με όχημα που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα.
libya_accident
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερις Έλληνες από ομάδα διάσωσης σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Λιβύη

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της Λιβύης που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα οι τέσσερις Έλληνες σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με όχημα που βρισκόταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Για τραυματισμούς έκανε λόγο το ΓΕΕΘΑ.
libya_oil
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβυής απειλεί με αναστολή εξαγωγών πετρελαίου

Οι κυριότεροι τερματικοί σταθμοί από όπου εξάγεται το πετρέλαιο της βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αχανή περιοχή υπό τον έλεγχο της παράλληλης κυβέρνησης την οποία υποστηρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.