ΓΔ: 1471.78 -0.29% Τζίρος: 85.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
south Korea
Sjutterstock

Κορεατική πρεσβεία: Πολύ σημαντικό το 2023 για τις σχέσεις Ελλάδας - Κορέας

Ο πρεσβευτής της Κορέας στην Ελλάδα εξέφρασε παράλληλα και τη συμπαράσταση στους πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες.

Το μήνυμα πως η φετινή χρονιά υπήρξε πολύ σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ της Κορέας και της Ελλάδας, έστειλε ο πρεσβευτής της Κορέας στην Ελλάδα Τζονγκ Ιλ Λη (Jung Il LEE) σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τον εορτασμό της εθνικής ημέρας της χώρας του στην Αθήνα. «Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, αρχής γενομένης με την επίσκεψη του εκπροσώπου του προέδρου της Κορέας στην Αθήνα, ενώ αναμένονται περισσότερες τέτοιες ουσιαστικές συναντήσεις τους επόμενους μήνες» σημείωσε.

Επισήμανε πως τον Σεπτέμβριο οι ηγέτες των δύο κρατών συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, είπε πως η συνάντηση ήταν επιτυχημένη, με τους δύο ηγέτες να δεσμεύονται να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις για ένα κοινό μέλλον.

Επίσης, σημείωσε ότι για πρώτη φορά φέτος η Κορέα συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι επίσημη αντιπροσωπεία της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνες Νέων «Gangwon 2024» παρέστη την Τρίτη στην Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Εν συνεχεία, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την Κορεατική Συμφωνία Εκεχειρίας, το 1950, υπογράμμισε πως η Ελλάδα υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία με την αποστολή εκστρατευτικού σώματος 10.000 Ελλήνων. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη λύπη του για την «απώλεια του ήρωα του κορεατικού πολέμου Αρχισμήναρχου Ακριβού Τσολάκη», ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 93 ετών. Ο Ακριβός Τσολάκης υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, παρέχοντας 160 αποστολές μεταφοράς τραυματιών μαζί με προμήθειες.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως η χώρα του δεν θα ξεχάσει ποτέ τους ήρωες της και τις θυσίες και τη συνεισφορά τους στον πόλεμο της Κορέας. «Οι θυσίες τους έχουν διαμορφώσει ένα ισχυρό θεμέλιο στην οικοδόμηση της σημερινής Κορέας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι παραμένει η απειλή από τη Βόρεια Κορέα και ότι έχουν επιδεινωθεί οι στρατιωτικές προκλήσεις της. Επικαλούμενος την ομιλία του προέδρου της Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας αποτελούν όχι μόνο άμεση και υπαρξιακή απειλή για την ειρήνη της Δημοκρατίας της Κορέας, αλλά και σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο. «Ενωμένοι με αταλάντευτη αλληλεγγύη και τηρώντας τους διεθνείς νόμους, μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε παράνομη πρόκληση» διαμήνυσε.

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως η Κορέα θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2024 και εξέφρασε τη βούληση ότι μαζί με την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα, να προωθήσουν την ελευθερία, την ειρήνη και την ευημερία, με βάση τους κοινές οικουμενικές αξίες, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Μπουσάν να φιλοξενήσει τη Διεθνή Έκθεση 2030 (World Expo) στην πόλη Μπουσάν.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, ο Κορεάτης πρέσβης εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον λαό της Ελλάδας που επλήγη από τις πρόσφατες φωτιές και πλημμύρες. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τους πληγέντες και στεκόμαστε δίπλα σας όπως κι εσείς σε δύσκολες στιγμές» υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Simai, Flag
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ελληνικό προξενείο στη Λυών τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στο Δημαρχείο της Λυών είχε αναρτηθεί, τιμητικά, η ελληνική σημαία, τόσο στην κλίμακα της επίσημης εισόδου όσο και στην αίθουσα υποδοχής. Σημαντική ήταν η συμμετοχή 13 γενικών και επιτίμων προξένων στη Λυών.
Trofima, Super Market, laxanika, lahanika
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

Και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία) οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα διατροφής, δίνουν ιδιαίτερα βαρύτητα στη «φυσικότητα» των τροφίμων, καθώς τα θεωρούν πιο υγιεινά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προαναγγέλθηκε η ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Σκοπός του νέου, ανεξάρτητου, φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης.