ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τσακλόγλου: Πρόβλημα υπογεννητικότητας σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες

Ο υφυπουργός επεσήμανε πως οι νέοι εργαζόμενοι δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι στον δημογραφικό κίνδυνο όσο οι παλαιότεροι και πως αν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες το ελληνικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου συμμετείχε στο συνέδριο: «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», που διοργανώθηκε στο Athens Marriot Hotel στην ενότητα με θέμα «Οικονομική ανάπτυξη και δημογραφική πολιτική – Το ασφαλιστικό, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού» υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου κας Κάτιας Μακρή.

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι πρόβλημα υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού αντιμετωπίζουν όλες οι αναπτυγμένες και όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες. Καμία χώρα στον κόσμο, της οποίας το ποσοστό γονιμότητας έπεσε κάτω από 2,1 δηλαδή αυτό που διατηρεί σταθερό τον γηγενή πληθυσμό, δεν κατάφερε να το αυξήσει πάνω από αυτό το όριο.

Σε ερώτηση για το πόσο βιώσιμο είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας ο υφυπουργός τόνισε τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ασφαλιστικά συστήματα τα οποία είναι διανεμητικού χαρακτήρα όπως είναι το ελληνικό, δηλαδή τα συστήματα στα οποία οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού»

Ωστόσο, στη χώρα μας τα πράγματα για τα αμέσως επόμενα χρόνια διάστημα δεν αναμένεται να χειροτερέψουν καθώς συντρέχουν οι εξής παράγοντες:

  • Η ανεργία είναι μεν υψηλή αλλά πέφτει και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την προηγούμενη τετραετία
  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα, είναι μεν χαμηλότερο σε σχέση με την ΕΕ, ωστόσο, αυξάνει συνεχώς
  • Με ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης δεκαετίας έκλεισαν οι οδοί διαφυγής για πρόωρη συνταξιοδότηση
  • Μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να προστατευτεί ένα σύστημα εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο ο κος. Τσακλόγλου είπε:

«Σίγουρα πρέπει να περιοριστεί η έκθεση του συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο, το οποίο η Κυβέρνηση έπραξε με την ίδρυση του ΤΕΚΑ, με αποτέλεσμα οι νέοι εργαζόμενοι να μην είναι τόσο εκτεθειμένοι στον δημογραφικό κίνδυνο όσο οι παλαιότεροι».

Μάλιστα όπως τόνισε, σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες αν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι κανόνες (για μεταβολή του ορίου συνταξιοδότησης, του κανόνα αναπροσαρμογής των συντάξεων, κλπ) το ελληνικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Ο κος Τσακλόγλου ανέφερε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης:

«Υπάρχει νόμος ήδη από το 2011 που συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το προσδόκιμο αυτό δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν αναμένεται αναπροσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης τα αμέσως επόμενα χρόνια.  Όμως, αναμφίβολα κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.»

Κλείνοντας ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε ότι κατά την τελευταία τετραετία ελήφθησαν σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας και τη διευκόλυνση της συμφιλίωσης εργασιακού και οικογενειακού βίου, όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η επέκταση χρονικά και ποσοτικά στα επιδόματα μητρότητας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία αλλά και η επέκταση του ωραρίου του τελευταίου, η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς» και άλλα πολλά.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο σε συντάξεις, επιδόματα, ασφαλιστικό

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, προχωρά στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

myTEKA: Με ένα κλικ όλοι οι ασφαλισμένοι βλέπουν τον ατομικό κουμπαρά

Η λειτουργία της web εφαρμογής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αρχικά για τους μη μισθωτούς και, σήμερα, έχει επεκταθεί και στους μισθωτούς εργαζόμενους. Οι ασφαλισμένοι φτάνουν τους 165.000.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Επιπλέον όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνεται στους μη μισθωτούς, κατ' εξαίρεση, ασφαλιστική ικανότητα έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για ποιους εργαζομένους άνοιξαν οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο ΤΕΚΑ

Η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί. Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου τους, θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Σε ποιες επικουρικές συντάξεις θα μπει το νέο πλαφόν

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένοι κλάδοι όπως οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πάρουν επικουρική σύνταξη έως και 25.000 ευρώ το μήνα.