ΓΔ: 1697.11 -0.34% Τζίρος: 469.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τι αλλάζει για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στα δύο μεγάλα αντικίνητρα για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, την εξομοίωση με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια και το πλαφόν στις εισφορές.

Αλλαγές στο πεδίο της Επαγγελματικής Ασφάλισης (β’ πυλώνας) ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, καθώς διαπιστώνεται πως, σχεδόν ένα έτος μετά την ψήφιση το τελευταίου Ασφαλιστικού Νόμου, δεν υπάρχει η αναπτυξιακή προοπτική που αναμενόταν.

Το θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου και οι όποιες παρεμβάσεις αναμένεται να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους απασχόλησης, που εκτιμάται ότι θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, το αργότερο έως τον Φεβρουάριο. Έτσι και αλλιώς, στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς οι διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στον περυσινό νόμο (ν.5078/23), μάλλον δεν βοήθησαν την πορεία του κλάδου.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» αφορά στην φορολογική εξομοίωση των ΤΕΑ με τα Ομαδικά Ασφαλιστήρια των Ιδιωτικών Εταιριών. Εκεί, υπάρχουν οι μεγαλύτερες αντιδράσεις και έχουν οδηγήσει πέντε Ταμεία να καταθέσουν σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Alpha Bank, Union Eurobank, Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – ΕΛΕΤΕΑ, ΤΕΑ Υπουργείου Οικονομικών, ΤΕΑ Οικονομολόγων, ΤΕΑ Αστυνομικών – Πυροσβεστών – Λιμενικών). Διαφωνίες όμως έχουν εκφραστεί και ως προς το πλαφόν που έχει θεσμοθετηθεί (20%) για το ανώτατο ποσό του ακαθάριστου εισοδήματος ενός εργαζόμενου από μισθωτή εργασία, που μπορεί να αποτελεί εισφορά σε κάποιο ΤΕΑ.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων σε διάφορους τομείς (π.χ. ναυτιλία), οι οποίοι κατέθεταν, πριν από την εφαρμογή της σχετικής διάταξης, ποσά αισθητά υψηλότερα από το συγκεκριμένο πλαφόν. Τώρα κάτι τέτοιο δημιουργεί περιορισμούς και διαπιστώνεται ότι λειτουργεί ως επενδυτικό αντικίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΤΕΑ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του ΕΛΕΤΕΑ, Χρήστου Νούνη, με τίτλο «Το οικοσύστημα της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης», όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Φύτρου, αντιπρόεδρου του ΕΛΕΤΕΑ, που επισήμανε πως σήμερα το ενεργητικό των ΤΕΑ κυμαίνεται μόλις γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Διερωτήθηκε εύλογα, πώς με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο θα αναπτυχθεί ο θεσμός από το 1% του ΑΕΠ, που βρίσκεται σήμερα, στο 32% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ή ακόμα και πάνω από το 100% του ΑΕΠ, που προτείνει ο Μάριο Ντράγκι. Γι’ αυτό και ζήτησε να διορθωθούν αστοχίες του νόμου, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να ιδρυθούν πολυεργοδοτικά Ταμεία, όπως προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μία από τις πλέον εμβληματικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του β’ πυλώνα ασφάλισης, θα εφαρμοστεί κανονικά. Πρόκειται για το πεδίο της εποπτείας των ΤΕΑ, που βάσει νόμου πλέον, από 1.1.25 ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι η συγκεκριμένη αλλαγή θα εφαρμοστεί κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις, αφού ο στόχος είναι η διασφάλιση της οργανωτικής και επιχειρηματικής επάρκειας των ΤΕΑ και η συγκέντρωση της εποπτείας, σε μια ενιαία αρχή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Μεγάλη πρόοδος λόγω της σταδιακής αύξησης των μισθών

Για την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε: «Δίνουμε το δικαίωμα στην εργασία συνταξιούχου χωρίς περικοπή της σύνταξής του, αλλά με καταβολή αναλογικού πόρου υπέρ ΕΦΚΑ». 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επιτρέπουμε στον συνταξιούχο να λάβει την πλήρη σύνταξή του, ενώ υπάρχει και ένας πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% των επιπρόσθετων αμοιβών» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Στους δύο μήνες η αναμονή απονομής επικουρικής σύνταξης

«Αν διατηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες τότε το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εξεταζόμενης περιόδους, δηλαδή το 2070» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.