ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Νάρκη» στην Επαγγελματική Ασφάλιση το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Τα σωματεία εργαζομένων στην Eurobank και στην Alpha Bank σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει.

Σε επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση – δια του υπουργείου Εργασίας – θα επιβάλει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 15% στις συνταξιοδοτικές εφάπαξ παροχές των Επαγγελματικών Ταμείων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητές (οι εισφορές, όχι οι αποδόσεις του κεφαλαίου) καταργώντας έτσι το μοναδικό κίνητρο ύπαρξης των Τ.Ε.Α. για εργαζόμενους και εργοδότες, καταγγέλλουν τα σωματεία εργαζομένων της Eurobank και της Alpha Bank.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων, η δυσμενής αυτή εξέλιξη προφανώς ευνοεί τις Ασφαλιστικές Εταιρείες που φρόντισαν να απαλλαγούν από την υποχρέωση της διαχείρισης σημαντικών κεφαλαίων και της εγγύησης κεφαλαίου και αποδόσεων στα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά τους Προγράμματα, «σπρώχνοντας» τους πελάτες τους προς την λύση των Τ.Ε.Α.

Οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι στα Τ.Ε.Α. κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει, μετά από μονομερή παρέμβαση του Κράτους που δεν συμμετέχει στην χρηματοδότηση αυτών των Ταμείων, ούτε επικαλείται λόγους βιωσιμότητας τους, για να δικαιολογήσει την εκ μέρους του παραβίαση της συνταγματικής προστατευόμενης συμβατικής ελευθερίας εργοδοτών και εργαζομένων που με κοινή τους απόφαση και μικτό από εκπροσώπους τους διοικητικό σχήμα οικοδόμησαν τα Τ.Ε.Α.

«Στις Τράπεζες μάλιστα ευθύνης μας (Eurobank και Alpha Bank) της δημιουργίας των αντίστοιχων Τ.Ε.Α. προηγήθηκε η κατάρτιση σχετικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Διοίκησης-εργοδότη και των Αντιπροσωπευτικών Σωματείων των εργαζομένων.

Η επιχειρούμενη εξίσωση (προς τα κάτω) τον Τ.Ε.Α. με τις ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες παραβιάζει τις αρχές του ανταγωνισμού σε βάρος των Τ.Ε.Α., γιατί εκτός των άλλων οι Ασφαλιστικές Εταιρείες είναι σε θέση να επιλέξουν το πρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου και άρα να αρνηθούν να συμβληθούν αν αυτό παρουσιάζει ασφαλιστικό κίνδυνο (ηλικία, ασθένεια κ.λπ.). Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στα Τ.Ε.Α. Κατά συνέπεια η θέσπιση φορολογικών κινήτρων – για όλους αυτούς τους λόγους – ήταν το αντιστάθμισμα για την ίδρυση και λειτουργία των Τ.Ε.Α., ενός θεσμού που άρχισε να «ανθίζει» και τώρα με κυβερνητική υπαιτιότητα κινδυνεύει να «μαραθεί» πρόωρα.

Η απορία μας είναι πώς η φιλελεύθερη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα παρέμβει με νόμο στις συμβάσεις των Τ.Ε.Α. που έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, σε βάρος της αρχής της αυτονομίας της ιδιωτικής βούλησης, εργαζομένων και εργοδοτών που είναι και οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του θεσμού.

Θεωρούμε ότι θα δούμε ένα νομοθέτημα του Υπουργείου Εργασίας που εμφανώς αντίκειται στην Αρχή της Χρηστής Νομοθέτησης», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.