ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη από την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Το πρόσφατο επιδημικό κύμα στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε έξαρση τον τελευταίο μήνα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι η περίπτωση της πόλης αντιπροσωπεύει την πανελλαδική διασπορά.

Τη σημαντική διασπορά του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα τεκμηριώνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το πρόσφατο επιδημικό κύμα στη Θεσσαλονίκη ξεκινά να καταγράφεται στα λύματα από τις 11 Σεπτεμβρίου και έπειτα και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ «οφείλεται στις υποπαραλλαγές XBB.1.5, XBB.1.16, EG.5 και ΒΑ.2.86».

Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, φαίνεται ότι η εβδομαδιαία μέση τιμή από την Τρίτη 24/10/2023 μέχρι τη Δευτέρα 30/10/2023 έμεινε σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 17/10/202 έως Δευτέρα 23/10/2023).

«Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης και η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος για τη διασπορά πανελλαδικά». Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τη σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και την αντίστοιχη τάση πανελλαδικά, προκύπτει από τη σύγκριση της καμπύλης εξέλιξης των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, με εκείνην της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ασθενών με λοίμωξη COVID-19.

«Η επιδημιολογία λυμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης νοσημάτων. Οι διαχρονικές μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης υποδηλώνουν ότι είναι πόλη αντιπροσωπευτική της διασποράς του SARS-CoV-2, καθώς και της επίπτωσής του σε όλη τη χώρα. Στην εικόνα παρουσιάζονται τα ιικά φορτία της Θεσσαλονίκης διαχρονικά σε αντιστοιχία με τις εισαγωγές των ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία πανελλαδικά, όπως αυτές ανακοινώνονται στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ» διευκρινίζεται από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, για τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την επισήμανση ότι «καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν».

Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ έχει επιπλέον αναπτύξει και εφαρμόσει μεθοδολογίες ανίχνευσης ιών της Γρίπης και παράλληλα αναπτύσσει μοριακή μεθοδολογία προσδιορισμού των υποπαραλλαγών του SARS-CoV-2 στα λύματα σε συνεργασία με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, 24 νεκροί

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19  παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.