ΓΔ: 1459.82 0.52% Τζίρος: 40.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

H φορολοταρία του Δεκεμβρίου κληρώνει 100.000 ευρώ σε 12 υπερτυχερούς

Το χρηματικό έπαθλο των 100.000 είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Μεγάλη φορολοταρία, η οποία θα μοιράσει 1,2 εκατ. ευρώ σε 12 υπερτυχερούς που θα κερδίσουν 100.000 ευρώ έκαστος, ετοιμάζει για το Δεκέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η Χριστουγεννιάτικη υπερκλήρωση, με στόχο την επιβράβευση φορολογούμενων που κάνουν εκτεταμένη χρήση του πλαστικού χρήματος, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου ενώ στην κλήρωση θα μπουν οι αποδείξεις όλου του χρόνου.

Το χρηματικό έπαθλο των 100.000 είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου ενώ θα υπάρχουν και μικρότερες κληρώσεις για ποσά έως 1.000 ευρώ.
Από τη μεγάλη ετήσια κλήρωση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν κερδίσει έπαθλο 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση.

  • Σε κάθε μηνιαία κλήρωση μοιράζονται 900.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 556 τυχερούς λαχνούς: 1 που κερδίζει 50.000 ευρώ, 5 που κερδίζουν 20.000 ευρώ, 50 που κερδίζουν 5.000 ευρώ, και 500 που κερδίζουν 1.000 ευρώ.

Το ανώτατο όριο συναλλαγών ορίζεται στα 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα και για κάθε ένα ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός. Ωστόσο οι λαχνοί αυξάνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα.
  • Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απολαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν χωρίς την περαιτέρω προσαύξηση αναλόγως του ποσοστού επί του μηνιαίου εισοδήματος που καταναλώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% επί των υπολογιζόμενων σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.
  • Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, λαμβάνουν έναν (λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις προσαυξήσεις.
  • Ως μηνιαίο εισόδημα νοείται το 1/12 του ετήσιου, ατομικού, πραγματικού καθαρού εισοδήματος, φορολογούμενου ή απαλλασσόμενου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής και δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Ποιοι συμμετέχουν

Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
  • Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογιστές εναντίον της ΑΑΔΕ με αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

Οι σύλλογοι λογιστών αναφέρουν, σε σχέση με την υποβολή δηλώσεων, ότι λόγω κακοδιοίκησης από πλευράς της ΑΑΔΕ γίνεται αδύνατη η απρόσκοπτη διεκπεραίωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους.
xristos dimas kainotomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Μηδενίζονται τα όρια ανεκτών αποκλίσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ

Ο στόχος αφενός είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων και την διασφάλιση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ στην υποβολή των δηλώσεων, να τηρήσουν όλοι τις προθεσμίες

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις έναντι των 2.916.726 του 2023 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ και καλεί πολίτες και λογιστές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εντός της προθεσμίας.