ΓΔ: 2239.03 0.89% Τζίρος: 191.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:43
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, σύμβολο της αμερικανικής διπλωματίας.

Αγοράζει 35 Black Hawk η Ελλάδα, «πράσινο» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε χθες Παρασκευή, την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.

Να εγκρίνει μια πιθανή πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος τα 1,95 δισεκατομμυρία δολάρια αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε χθες Παρασκευή, την απαιτούμενη πιστοποίηση, ειδοποιώντας επίσημα το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.

Σύμφωνα με την επιστολή LOA, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει τριάντα πέντε ελικόπτερα UH-60M Black Hawk. Μεταξύ του σχετικού εξοπλισμού περιλαμβάνονται κινητήρες, συστήματα προειδοποίησης πυραύλων, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και εξοπλισμός εκπαίδευσης αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κατασκευάστρια εταιρία θα παρέχουν μηχανική, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός νατοϊκού συμμάχου που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η προτεινόμενη πώληση θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόλο ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων της Ελλάδας με ένα πιο αξιόπιστο και αποδεδειγμένο σύστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας για τη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων. Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk θα βελτιώσει την ικανότητα του Ελληνικού Στρατού να αναπτύσσει μαχητική ισχύ για την ασφάλεια των συνόρων της Ελλάδας, να αποτρέπει ενέργειες κατά των συμφερόντων της και, όταν απαιτείται, να ανταποκρίνεται με αξιόπιστη δύναμη. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να ενσωματώσει αυτόν τον εξοπλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις της».

Τέλος, αναφέρεται ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η «Sikorsky», μια εταιρία που ανήκει στην «Lockheed Martin» και έχει την έδρα της στην πόλη Στράτφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλή χρήσης του Νόμου Εξέγερσης στη Μινεσότα από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να εφαρμόσει τον Νόμο περί Εξέγερσης στη Μινεσότα, εν μέσω έντασης για την ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων. ICE πυροβόλησε εναντίον μετανάστη στη Μινεάπολη, εντείνοντας τις αντιδράσεις στην πόλη.
Βενεζουέλα στρατιώτης παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Κηδείες στρατιωτικών μετά την επίθεση για σύλληψη Μαδούρο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις κηδείες στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην αμερικανική επιχείρηση για τη σύλληψη του Μαδούρο, με συγγενείς να αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς ΣΑ ΟΗΕ: Θέλουμε καλύτερο μέλλον για τη Βενεζουέλα

Ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Μάικλ Γουόλτς, χαρακτήρισε την επιχείρηση στη Βενεζουέλα «χειρουργική», στοχεύοντας τον Μαδούρο, τον οποίο αποκάλεσε «ναρκοτρομοκράτη» και «παράνομο πρόεδρο» χωρίς διεθνή νομιμοποίηση.
Ισραηλινό πολεμικό πλοίο
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ νεκροί σε αμερικανικά πλήγματα κατά ταχύπλοων με ναρκωτικά

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως σε νέα πλήγματα ενάντια σε πλεούμενα διακινητών ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά της διακίνησης, με επίκεντρο τη Βενεζουέλα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Νιγηρία ζήτησε από εμάς τους βομβαρδισμούς κατά των Ισλαμιστών

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα στη βορειοδυτική Νιγηρία, στοχεύοντας τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από αίτημα των νιγηριανών αρχών. Πολλά μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν.