ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
viomixania
Πηγή: Shutterstock

Πτώση κατά 2,1% του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε ετήσια βάση εξαιτίας της πτώση κατά 2,5% της μεταποίησης κυρίως σε κλάδους παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

Μείωση 2,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Οκτώβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, έναντι αύξησης 25,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 με το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,5%, ενώ ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι αύξησης 35,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του τζίρου των εγχώριων βιομηχανιών σε ετήσια βάση προήλθε από την πτώση κατά 2,5% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ειδών ένδυσης.

Σημειώθηκε επίσης αύξηση 57,9% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων που προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Στην πτώση του Οκτωβρίου συνέβαλλε επίσης η μείωση κατά 10,3% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς, ενώ αντιθέτως σημειώθηκε αύξηση 3% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς κατά 3% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, προήλθε από την αύξηση κατά 9,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: λοιπών ορυχείων και λατομείων, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και την άνοδο κατά 2,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, ποτοποιίας, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση κατά 32,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων και την οριακή άνοδο 0,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Ο Δείκτης Κύκλος Εργασιών Εγχώριας Αγοράς σημείωσε αύξηση κατά 2,9% ενώ μειώθηκε κατά 3,8% ο κύκλος εργασιών εξωτερικής αγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν κατά 2% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Απριλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2% έναντι μείωσης 17,5% που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά.