ΓΔ: 1457.91 0.39% Τζίρος: 30.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2024 αναμένεται στο 2,6%

«Βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη είναι η άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα που ενισχύουν την παραγωγικότητα της οικονομίας» ανέφερε η πρόεδρος του ΕΔΣ, Αναστασία Μιαούλη.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσιοποίησε την Εξαμηνιαία Έκθεσή του για τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενη στην Έκθεση, η πρόεδρος του ΕΔΣ, Αναστασία Μιαούλη δήλωσε:

«Το 2023 η ελληνική οικονομία διατήρησε σημαντικό μέρος της δυναμικής της από το 2022 παρά την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή κρίση και τον επίμονα υψηλό εισαγόμενο πληθωρισμό, αλλά και την υιοθέτηση αυστηρής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023 αναμένεται στο 2,4% και για το 2024 στο 2,6%, ρυθμός καθαρά ταχύτερος από αυτόν της ευρωζώνης, με σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως χάρι της αξιοποίησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και της μείωσης της ανεργίας. 

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, με αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για το 2023 αλλά και σημαντικά υψηλότερο για το 2024, μαζί με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου αποτελούν θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Όμως, το δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωσή του κατά περισσότερες από δέκα μονάδες ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια και των ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του μεσοπρόθεσμα, παραμένει ένα από τα υψηλότερα διεθνώς και δεν επιτρέπει εφησυχασμό. 

Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βασίζεται στην αποτελεσματική υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και εργασίας με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη είναι η άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής με στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα που ενισχύουν την παραγωγικότητα της οικονομίας αλλά και ταυτόχρονα ενισχύουν τη κοινωνική πολιτική και σέβονται τους κανόνες του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι τομοναδικό μονοπάτι για τη συνέχιση της δυναμικής της ανάπτυξης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και δυναμικών επιχειρήσεων, και όλα αυτά χωρίς την επιβάρυνση των επόμενων γενεών.» 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Merismata, Merisma, Dividends
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το ναι του ΕΚΤ για διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Ουκρανίας

Η χώρα μας, όπως είπε η πρόεδρος κ. Εφραίμογλου, έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει ενεργά, μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
businessdaily-Papaconstantinou-Christina-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Τον Ιούνιο η απόφαση για τα μερίσματα των τραπεζών

Όπως σημείωσε «εκτός από την εξυγίανση των ισολογισμών τους, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν επίσης να αναπληρώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους μέσω της αύξησης της κερδοφορίας».