ΓΔ: 1445.63 -0.02% Τζίρος: 22.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έρχεται» το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης για τα ακίνητα

Στόχος του μητρώου είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων φοροδιαφυγής με απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας των ακινήτων στο Ε9 καθώς και τον εντοπισμό εισοδημάτων από ενοίκια στο Ε2.

Στη δημιουργία «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», προχωράει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής με απόκρυψη της πραγματικής «ταυτότητας» των ακινήτων στο Ε9 καθώς και εισοδημάτων από ενοίκια στο Ε2

Στο Μητρώο, όπως αναφέρει το ertnews.gr, θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, εάν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές ή κενό και σε περίπτωση εκμισθωμένων ακινήτων τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό - η νέα εφαρμογή που βρίσκεται ήδη στα σκαριά - θα λειτουργεί ανεξάρτητα με το Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς στόχος είναι το Μητρώο να διασυνδεθεί με το αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ώστε οι διασταυρώσεις στοιχείων να είναι πιο αποτελεσματικές και να ανοίξει ο δρόμος για την προσυμπλήρωση του φορολογικού εντύπου Ε2 για τις μισθώσεις. 

Με το νέο ηλεκτρονικό φάκελο η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. 

Ειδικότερα το Μητρώο θα περιέχει: 

  • Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων. Απλά οι κάτοχοι των ακινήτων θα ελέγχουν τα στοιχεία και αν διαπιστώνουν διαφορές θα τις διορθώνουν χωρίς πρόστιμα, και: 
  • Τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείρισή βραχυχρόνιων μισθώσεων

Το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τα φυσικά πρόσωπα, θεωρείται εισόδημα από: ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο (2) ακίνητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η έκδοση βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου από σήμερα

Σε συνέχεια της ψηφιακής έκδοσης του Αποδεικτικού Ενημερότητας, οι φορολογούμενοι πλέον εκδίδουν ψηφιακά και τη Βεβαίωση Οφειλής, χωρίς να απαιτείται η μετάβασης τους στη ΔΟΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει η πλατφόρμα του Ε9, ξεκινάει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ

Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε πως δεν θα είναι διαθέσιμη από τις 9 Μαρτίου η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του 2024.