ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
Αύξηση τιμών στα τρόφιμα λόγω πληθωρισμού στην Ελλάδα, οπτική αναπαράσταση με καλάθι και νομίσματα.

Υποχώρησε στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,8% σε ευρωζώνη

Χείρα βοηθείας από την ήπια αποκλιμάκωση στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο δύο ετών. Τα τρόφιμα συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον δείκτη.

Οριακή υποχώρηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιοποίησε η Eurostat. 

Σημαντική ήταν η υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και για τη χώρα μας, καθώς αποδυναμώθηκε στο 3,2% από 3,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023. 

Ανάσα για την ΕΚΤ προσφέρει και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στη Γερμανία, όπου υποχώρησε στο 3,1% από 3,8%, ενώ ο αντίστοιχος στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 2ετίας και έφθασε στο 3,4% από 4,1% τον Δεκέμβριο του 2023. 

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον Ιανουάριο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και την ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Τρία πολύπλοκα σενάρια πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός εισέρχεται σε πιο σύνθετη φάση σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο 2026. Η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερη άνοδο (4,6%), με ισχυρές πιέσεις στις τιμές, κυρίως σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Υψηλό κόστος ζωής και συνεχής μείωση αγοραστικής δύναμης

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ευημερίας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα παραμένει υψηλός, πλήττοντας νοικοκυριά και επιβαρύνοντας το κόστος ζωής, χωρίς ουσιαστικά μέτρα.
Ευρωζώνη και οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Πληθωρισμός 2,5% στην ευρωζώνη, 3,3% στην Ελλάδα το Μάρτιο

Στο 2,5% αναμένεται ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat, με την ενέργεια να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση. Στην Ελλάδα προβλέπεται άνοδος του πληθωρισμού στο 3,3% από 3,1%.
Νόμισμα και πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, στο 1,9% η ευρωζώνη

Η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,9% τον Φεβρουάριο 2026, από 1,7% τον Ιανουάριο. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 3%, αυξημένος από 2,9% τον Ιανουάριο.
Νόμισμα και πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με 2,8% η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Η χώρα μας καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με 2,8% μαζί με την Λιθουανία, σημειώνοντας οριακή πτώση από το 2,9% του Δεκεμβρίου. Στο 1,7% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.