bd-sprite

Επενδύσεις σε Data Centers με το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - ΗΑΕ

Οι επενδύσεις σε Data Centers θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας.

Την προώθηση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα, με έμφαση στη δημιουργία Data Centers, προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ,  Mohamed Hassan Alsuwaidi, σήμερα στο Άμπου Ντάμπι.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η δημιουργία Data Centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 megawatts. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση  σχέσεων συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών των δύο Κρατών, ενώ προβλέπεται και η διευκόλυνση ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών. Οι επενδύσεις σε Data Centers θα συνδυαστούν με πρόσθετες επενδύσεις σε περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και  Ασίας.

Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη ενίσχυση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν αποτελεσματική και αξιόπιστη διακίνηση δεδομένων. Συγχρόνως, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για τη προσέλκυση και άλλων επενδύσεων. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Στρατηγική επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα τεχνολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο του ψηφιακού άλματος της Ελλάδας για το οποίο ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε καθημερινά ξετυλίγοντας το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στόχος μας είναι να είμαστε πόλος καινοτομίας σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον και να προσελκύουμε επενδύσεις.

Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο μεταφοράς δεδομένων, συμβάλλοντας αφ' ενός μεν στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και αφ' ετέρου στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών μας.»

O υπουργός Επενδύσεων των ΗΑΕ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, δήλωσε: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ενισχύει τους αυξανόμενους διμερείς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας και δηλώνει ένα κοινό όραμα, που αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας και της επεξεργασίας δεδομένων στη διαμόρφωση μιας ψηφιακής οικονομίας. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε έργα Data Centers στην Ελλάδα πρόκειται να συμβάλουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή υποδομή της χώρας και να παράσχουν στις επιχειρήσεις πρόσθετες ευκαιρίες για να καρπωθούν τα οφέλη της ψηφιοποίησης».

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κολοσσούς στον τεχνολογικό τομέα

Να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν όλες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν σχετικές επενδύσεις στον χώρο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 12.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες επενδύσεις στη χώρα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει από εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco, η Delloite και η Deutsche Telekom και σημείωσε πως η Ελλάδα καλύπτει ταχύτατα το χάσμα με τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαστεργίου: Στην πλατφόρμα MyCoast έχουν μπει 6.500 παραλίες

Η λειτουργία της εφαρμογής περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις παραλίες που νοικιάζει το ελληνικό δημόσιο, όπου ο πολίτης – όταν εντοπίζει μία παρατυπία – μπορεί να κάνει αναφορά, ανώνυμη ή επώνυμη. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Στο 62% οι άμεσες ξένες επενδύσεις την τελευταία τριετία στην Ελλάδα

Το 2020, είχαν μειωθεί στα 3,2 δισ. δολάρια, αλλά αυτό οφειλόταν στην πανδημία του covid-19 που οδήγησε στην ανάσχεση των οικονομικών δραστηριοτήτων, με τις παγκόσμιες ΞΑΕ να κάνουν βουτιά 58% το έτος αυτό.