ΓΔ: 1544.13 0.95% Τζίρος: 125.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
Φώτο: Shutterstock

«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις: Ποιες από τις δαπάνες επιδοτούνται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις - μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες - που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.

Στην προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», που παρέχει ενισχύσεις για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα προσδιοριστεί κατά την προκήρυξή του, που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις - μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες - που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ - ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη: το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis).

Ειδικότερα, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην ενίσχυση:

  • δαπάνης εξοπλισμού:
  1. αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
  2. αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης
  3. αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
  4. λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας 
  • δαπανών υπηρεσιών:
  1. εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.)
  2. έκδοσης δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση
  3. υλοποίησης Ενεργειακού Ελέγχου (πριν την έναρξη της επένδυσης και ακολούθως αυτής, αντίστοιχα της διαδικασίας για τα ΠΕΑ), η οποία είναι επιλέξιμη, μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν δαπάνες της κατηγορίας δαπανών λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας

Σημειώνεται πως ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούριος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης, και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από την επιχείρηση δεν είναι επιλέξιμες.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της επένδυσης, βάσει της απόφασης ένταξης.

Η διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων σε κάθε αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) - τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

Ο Οδηγός έχει δημοσιευθεί στη διεύθυνση https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/02/allazo-syskeyvi-epixeiriseis-prodimosieysi.pdf

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», θα υποβάλουν όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας (https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/). Στο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» στη διαδικασία για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων

Προσδιορίζεται ως διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Σύμβαση Μίσθωσης, το ίδιο πρότυπο, δηλαδή, με τις αντίστοιχες διαδικασίες των προηγούμενων διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου Δημόσιου Μεταλλείου, καθώς το αντιμόνιο (Sb) ανήκει στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών (CRMs) που έχει δημοσιεύσει η ΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον από τη Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον για έρευνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης. Άμεσα η έκδοση απόφασης από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στυλιανίδης: Η ακτοπλοΐα σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας, υπογράμμισε τη σημασία ευθυγράμμισης της εθνικής ναυτιλιακής στρατηγικής με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο των νησιών στην ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση 1,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο στο ρεύμα

Η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου» τιμολογίου, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Ιανουαρίου, ανέρχεται σε 140,3 €/MWh ή 14,03 λεπτά/kWh και είναι ελαφρώς μειωμένη από το επίπεδο του προηγούμενου μήνα.