ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
Φωτό: Shutterstock

ΟΟΣΑ: 59% πιο πιθανή η απασχόληση όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ ο αντίκτυπος των προγραμμάτων στην απασχολησιμότητα και στη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ωφελούμενων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Το θετικό αποτύπωμα των προγραμμάτων για την απασχόληση της ΔΥΠΑ στη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ωφελούμενων παρουσιάστηκε στη σημερινή εκδήλωση «Συνδέοντας τους ανθρώπους με τις θέσεις εργασίας: Αξιολόγηση του αντίκτυπου προγραμμάτων κατάρτισης και μισθολογικών επιδοτήσεων ανέργων στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν η ΔΥΠΑ και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία η απασχολησιμότητα και το εισόδημα των ωφελουμένων ενισχύθηκε σημαντικά.  Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας κοινής δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση χρήσης υψηλής ποιότητας δεδομένων για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και της αποδοτικότητας των Ενεργητικών Πολιτικών της Αγοράς Εργασίας (ALMPs).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε  στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, η Διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Διακυβέρνησης (DG EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barbara Kauffmann, ο Υποδιευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ Mark Pearson και ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που εξέτασε τρία προγράμματα κατάρτισης της περιόδου 2017-2020 και 17 προγράμματα απασχόλησης της περιόδου 2017-2021 στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος των προγραμμάτων στην απασχολησιμότητα και στη διαμόρφωση των εισοδημάτων των ωφελούμενων είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Συγκεκριμένα, για τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων:

  • 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 59% υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων (86,4% έναντι 27,7%).
  • 24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής το ποσοστό απασχόλησης των συμμετεχόντων ήταν 33% υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόντων (61,4% έναντι 28,6%).
  • 36 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, οι συμμετέχοντες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να απασχοληθούν σε σχέση µε τους μη συμμετέχοντες, καθώς το ποσοστό απασχόλησης τους ήταν 59%, σε σύγκριση με το 32% της ομάδας σύγκρισης - διαφορά 27%.

Για τα προγράμματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης:

  • 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, η πιθανότητα απασχόλησης είναι 9% υψηλότερη από αυτό των μη συμμετεχόντων (18% έναντι 11%).
  • 24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, η πιθανότητα απασχόλησης είναι 9% υψηλότερη από αυτό των μη συμμετεχόντων (24% έναντι 15%).
  • Επιπλέον, οι επιδράσεις της κατάρτισης στις σωρευτικές αποδοχές αναπτύσσονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου και τρία έτη μετά την έναρξη της κατάρτισης οι συμμετέχοντες έχουν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερα από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντες εργασία που δεν συμμετείχαν στην κατάρτιση.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις, που σχετίζονται με το έργο της ΔΥΠΑ, για τη βελτίωση των υπηρεσιών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, τόσο για όσους αναζητούν εργασία όσο και για τους εργοδότες.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνουν αυτό που πρεσβεύουμε. Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, όπως είναι τα προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης μισθού σε επιχειρήσεις, αποτελούν μέρος της λύσης επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων, των νέων, των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων, στην αγορά εργασίας. Βασικός πυρήνας της πολιτικής μας είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Και αυτό θα το πετύχουμε, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, που στόχο έχει τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων εργαζομένων και ανέργων. Το στοίχημά μας για την τετραετία που διανύουμε είναι να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πολιτών, προσεγγίζοντας και, γιατί όχι, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν κατώτατο μισθό, η Ελλάδα από ουραγός βρίσκεται σήμερα στη 10η θέση. Και συνεχίζουμε».

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Ο θετικός αντίκτυπος των δράσεων της ΔΥΠΑ  στην απασχολησιμότητα και στο εισόδημα, όπως αποτυπώνεται στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας επιλογή να επενδύουμε όσο το δυνατό περισσότερο στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Παράλληλα πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια, με τις επιδράσεις αυτές να είναι μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός συμμετεχόντων στα προγράμματα μας, καθώς σύμφωνα με την έκθεση και μετά τις αλλαγές στις οποίες προχωρήσαμε, ο μέσος μηνιαίος αριθμός νέων συμμετοχών εκτοξεύθηκε από λιγότερους από 1.000 το 2017 σε 5.000 τον Οκτώβριο του 2020. Η ευρεία αναφορά που γίνεται στην έκθεση στις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις μας, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών μας τόσο για τους πολίτες που αναζητούν εργασία όσο και για τις επιχειρήσεις, με έμφαση στις αλλαγές του νόμου "Δουλειές Ξανά", επιβεβαιώνει πως η προσπάθεια εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και ενίσχυσης της ΔΥΠΑ αποδίδει καρπούς. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ακόμα πιο εντατικά με πυξίδα την αποτελεσματικότητα, όπως την αποτυπώνουν πραγματικά στοιχεία και εμπεριστατωμένες αναλύσεις».

O Αναπληρωτής Διευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, Mark Pearson, δήλωσε: «Οι ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, όπως οι δύο που αναλύονται στη μελέτη του ΟΟΣΑ που παρουσιάσαμε σήμερα, μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση των ατόμων που αναζητούν εργασία με τους εργοδότες και στην ανάπτυξη απαραίτητων δεξιοτήτων. Η βασική πρόκληση της Ελλάδας είναι να επεκτείνει την εμβέλεια αυτών των πολιτικών προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από τις ομάδες που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτές».

Η έκθεση βρίσκεται στη διεύθυνση: www.oecd.org/employment/impact-evaluation-of-training-and-wage-subsidies-for-the-unemployed-in-greece-4b908517-en.htm

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 200 εκατ. τον μισθό 25.000 νέων

«Κάνουμε ορατούς στην αγορά εργασίας χιλιάδες συμπολίτες μας με την ένταξη και επανένταξη των γυναικών, των ευάλωτων ομάδων, των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Πράττουμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον των συμπολιτών μας

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συναντήθηκε με εργαζόμενους, πολίτες και επιχειρηματίες, ενώ επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Σύρου.
εστίαση-σερβιτόρος-παροχή υπηρεσιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jobmatch: Θέσεις εργασίας στον τουρισμό με ένα κλικ, πώς θα λειτουργεί

Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: 70.000 vouchers σε παιδιά για διακοπές στις κατασκηνώσεις

Παράλληλα με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, τις επόμενες ημέρες εκκινεί και το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορά συνολικά 36.000 παιδιά.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.300 μακροχρόνια ανέργων 55 έως 67 ετών

«Μέσω αυτού του προγράμματος όχι μόνο στηρίζουμε τους μακροχρόνια ανέργους αλλά ενισχύουμε και τις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 7.500 πολίτες συμμετείχαν στις πρώτες «Ημέρες Καριέρας» για το 2024

Όσοι αναζητούν εργασία ή θέλουν να αλλάξουν δουλειά είχαν την ευκαιρία να δώσουν τα βιογραφικά τους και να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με στελέχη μεσαίων και μεγάλων εταιριών από όλους τους κλάδους της οικονομίας.