ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Εφορία χαλάει τα τριήμερα του Μαρτίου: Έλεγχοι σε... ζωντανή σύνδεση

Την Τσικνοπέμπτη και μέσα στα τριήμερα Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου θα γίνει η πρόβα τζεναράλε των φορολογικών ελέγχων νέας γενιάς, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και ζωντανή μετάδοση στα κεντρικά της ΑΑΔΕ.

Πρεμιέρα μέσα στον Μάρτιο θα κάνουν τα νέα συστήματα φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ και αφορούν στους live φορολογικούς ελέγχους με κάμερες και laptop ανά χείρας. Πρόκειται για τους φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι θα διεξάγονται από κλιμάκια εφοριακών εφοδιασμένων με laptop και tablet, καθώς επίσης και με κάμερες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι πρώτες δοκιμές των νέων μορφών φορολογικού ελέγχου, θα γίνουν από ελεγκτικά συνεργεία που θα εξορμήσουν την Τσικνοπέμπτη, στις 7 Μαρτίου, καθώς και στα τριήμερα της Καθαράς Δευτέρας (16,17,18 Μαρτίου), καθώς και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Λόγω της αυξημένης κίνησης στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης σχεδόν όλων των κατηγοριών, κατά τις ημερομηνίες αυτές, η ηγεσία της ΑΑΔΕ θεωρεί πως είναι ευκαιρία να δοκιμαστούν οι νέες μέθοδοι, οι οποίες, άλλωστε θα αποτελέσουν τον κανόνα των φορολογικών ελέγχων στο εξής και ειδικά την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Το "ElenxisLive"

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ προγραμμάτισε την εφαρμογή του "ElenxisLive" και της βιντεοσκόπησης των φορολογικών ελέγχων είτε σε ζωντανή μετάδοση είτε την εγγραφή σε αρχείο.

Σε ό,τι αφορά στο "ElenxisLive", κατά τη χρήση του, οι εφοριακοί υπάλληλοι, θα είναι εφοδιασμένοι με laptop και tablet και επισκεπτόμενοι μια επιχείρηση για φορολογικό έλεγχο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet και πλέον και στο myDATA.

Έτσι, οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα του προφίλ των ελεγχόμενων, σε ό,τι αφορά στο ιστορικό της συμπεριφοράς της απέναντι στις φορολογικές αρχές, όπως είναι:

  • Το τυχόν ιστορικό παραβατικότητας.
  • Την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • Την ύπαρξη βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και αν έχουν ρυθμιστεί ή όχι.
  • Τον έλεγχο με τα φορητά σκάνερ (QRScanners) της γνησιότητας των αποδείξεων που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές.
  • Την απρόσκοπτη διαβίβαση των προβλεπόμενων στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA.

Ακόμη, καθώς θα είναι online με το Taxisnet, θα διενεργούν και εξπρές διασταυρώσεις όποιων φορολογικών στοιχείων κρίνουν απαραίτητων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου, με βάση τα οποία θα επιβάλλονται ή όχι κυρώσεις και πρόστιμα.

Και βιντεοσκόπηση

Συγχρόνως, μέσα στον Μάρτιο θα δοκιμαστεί και το εγχείρημα της βιντεοσκόπησης και της ζωντανής μετάδοσης των φορολογικών ελέγχων.

Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, θα ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος ότι η επαφή που θα έχει με τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ θα καταγραφεί σε βίντεο.

Η βιντεοσκόπηση θα αφορά όλους τους φορολογικούς ελέγχους που γίνονται είτε στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, ή στις συναντήσεις φορολογουμένων με εφοριακούς υπαλλήλους στα γραφεία της ΑΑΔΕ. Τα βίντεο των ελέγχων στα γραφεία των επιχειρήσεων θα τηρούνται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφονται.

Αντίθετα, τα βίντεο με τις προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ, θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Αναλυτικότερα, οι εφοριακοί υπάλληλοι θα φέρουν μαζί τους κάμερες, οι οποίες, αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση, αφετέρου θα έχουν τη δυνατότητα, να μεταδίδουν ζωντανά εικόνα και ήχο στο επιχειρησιακό κέντρο της ΑΑΔΕ.

Μέσα στο επιχειρησιακό κέντρο, τα στελέχη της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των ελέγχων και, με βάση τη σπουδαιότητα, όταν κρίνουν θα παρεμβαίνουν.

Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, που έχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο των φορολογικών ελέγχων.

Η νέα αυτή ψηφιακή υποδομή απασχολεί πάνω από 100 υπαλλήλους και θα μπορεί να συνδέεται ταυτόχρονα με 300 ελεγκτές ανά τη χώρα. Στόχος είναι ο περιορισμός των φαινομένων διαφθοράς, της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των φορολογικών ελέγχων, την αποτροπή επιθέσεων κατά ελεγκτών, καθώς όλη η διαδικασία θα καταγράφεται με εικόνα και ήχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα της Εφορίας σε όσους δέχονται την παράβαση

Όσο πιο γρήγορα ομολογεί ο φορολογούμενος την παράβασή του και παραιτείται από δικαιώματα προσφυγής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαγραφή προστίμου, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλιτώνουν την κατάσχεση λογαριασμών με «όπλο» τις πιστωτικές κάρτες

Πώς παρακάμπτουν πολλοί οφειλέτες τις κατασχέσεις λογαριασμών, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση από κάρτες. «Πονοκέφαλος» για το υπ. Οικονομικών η αλλαγή της νομοθεσίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό παρακολούθηση όλα τα εμβάσματα: Στο στόχαστρο οι απάτες με ΦΠΑ

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες εμβασμάτων. Στόχος οι απάτες ΦΠΑ τύπου καρουζέλ που κοστίζουν δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχος και καταλογισμός φόρου πριν να διαπιστωθεί φοροδιαφυγή

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να «χτυπήσει» επιχειρήσεις που δημιουργούνται με σκοπό την απάτη και το ξέπλυμα χρήματος. Προληπτικός καταλογισμός φόρων και δέσμευση καταθέσεων.