ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Πτώση στο 2,6% για τον πληθωρισμό σε ευρωζώνη, στάσιμος για Ελλάδα

Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η υποχώρηση του πληθωρισμού για τη ζώνη του ευρώ, με την πορεία να επιβεβαιώνει τον «δισταγμό» της ΕΚΤ για βιαστικές κινήσεις.

Υποχώρηση αλλά ελαφρώς μικρότερη της εκτίμησης των αναλυτών κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, ενώ στην Ελλάδα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος. 

Βάσει της εκτίμησης της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6% για τον προηγούμενο μήνα από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 2,5%. Ο δομικός δείκτης, υποχώρησε στο 3,1%. 

 

Στη χώρα μας ο εναρμονισμένος δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,2%, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα που ξεπέρασαν το 4% καταγράφηκαν σε Αυστρία, Εσθονία και Κροατία. 

Για έναν ακόμη μήνα οι τιμές των τροφίμων ήταν ο βασικός τροφοδότης των πληθωριστικών πιέσεων καθώς ενισχύθηκαν κατά 4%, αλλά με σημαντική αποκλιμάκωση σε σύγκριση με το 5,2% του Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε ο τομέας υπηρεσιών με άνοδο 3,9% από 4% τον Ιανουάριο και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, με άνοδο 1,6% (από 2% τον Ιανουάριο). Σταθερή αλλά με πιο χαλαρό ρυθμό η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών, με πτώση 3,7% από -6,1% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα. 

Τα στοιχεία έρχονται μόλις μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου της ΕΚΤ, όπου αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική, ενώ επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη διστακτικότητα της τράπεζας αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει, μεν, αποκλιμάκωσή του αλλά όχι με ταχύ ρυθμό. 

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο «η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί», αλλά η τράπεζα θέλει να έχει περισσότερα απτά στοιχεία στην κατοχή της πριν προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων. 

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, και σε συνέντευξή του στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «η πρόσφατη σειρά δεδομένων δείχνει ότι θα φτάσουμε το 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Η τελευταία επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις των επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου - άρα τον Ιούνιο»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Times, Plithorismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και την Ελλάδα τον Αύγουστο

Σχεδόν κατά μία μονάδα υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, κατά 1,1% στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αφήνουν περιθώριο στην ΕΚΤ να σταματήσει την αύξηση επιτοκίων. Βελτιωμένο κλίμα στα χρηματιστήρια.
eurozone-rise-on-inflation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» πληθωρισμού στο 12% τον Ιούνιο για Ελλάδα αναμένει η Eurostat

Η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας τοποθετεί τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ στο 8,6% από 8,1% που ήταν τον Μάιο, με το κόστος της ενέργειας να αποτελεί τον βασικό «τροφοδότη» των πληθωριστικών πιέσεων.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Είμαστε ανεξάρτητοι από τη Fed, ορισμένοι ήθελαν μείωση σήμερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις μόνο με βάση την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και αποκάλυψε ότι ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων σήμερα.