ΓΔ: 2040.95 0.33% Τζίρος: 95.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:34
Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
Φώτο: Shutterstock

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα, 4η χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ

Η Ελλάδα καταγράφει πληθωρισμό τροφίμων 2,6%, χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (3,9%), με αυξήσεις σε κρέας και φρούτα αλλά πτώση σε λίπη και γαλακτοκομικά, σύμφωνα με Eurostat και ΙΕΛΚΑ.

Στο 2,6% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή της Eurostat για την περίοδο Αύγουστος 2024 - Αύγουστος 2025.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ο μέσος πληθωρισμός τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει το 3,9%. Η Ελλάδα καταγράφει την τέταρτη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η Ρουμανία με 9,1%, λόγω πρόσφατων αυξήσεων στον ΦΠΑ, ενώ η Κύπρος εμφανίζει αποπληθωρισμό -2,3%, εφαρμόζοντας μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη για το 2025.

Ο δείκτης της Eurostat καλύπτει όλα τα σημεία πώλησης τροφίμων και ποτών, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τα σούπερ μάρκετ, αλλά και μικρά καταστήματα, παντοπωλεία, εξειδικευμένα καταστήματα, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, η Ελλάδα καταγράφει διαχρονικά χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από τον Ιανουάριο 2018 έως τον Αύγουστο 2025, σε διάστημα 92 μηνών, η χώρα είχε χαμηλότερες τιμές πληθωρισμού από την ΕΕ στους 73 μήνες.

Υψηλότερες πιέσεις καταγράφηκαν μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2022 και από τον Οκτώβριο 2023 έως τον Ιούνιο 2024, όταν σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στο ελαιόλαδο, το οποίο έχει μεγάλη βαρύτητα στην ελληνική διατροφή. Από τον Οκτώβριο 2024 και μετά, οι δείκτες στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά το νωπό κρέας, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέρχεται σε 7,5%, ενώ για το νωπό βόειο κρέας φθάνει το 15,7%. Παρότι τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,5% και 11,8% αντίστοιχα), η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά το βόειο κρέας. Η χαμηλότερη αύξηση καταγράφεται στη Γαλλία (6%) και η υψηλότερη στην Ολλανδία (29,8%).

Η άνοδος των τιμών του βόειου κρέατος στην ΕΕ αποδίδεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής και στους περιορισμούς προσφοράς. Το 2023, η παραγωγή βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας τους 6,4 εκατ. τόνους.

Επιπλέον, η αύξηση στο κόστος ζωοτροφών, ενέργειας, μεταφορών και κανονιστικής συμμόρφωσης επιβαρύνει το συνολικό κόστος παραγωγής, το οποίο μετακυλίεται στις τελικές τιμές. Τέλος, οι αυξημένες εξαγωγές βόειου κρέατος προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αλγερία, σε συνδυασμό με περιορισμένες εισαγωγές, συμβάλλουν στη διατήρηση υψηλών τιμών στην εσωτερική αγορά.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ψωμί και τα δημητριακά (1,0% έναντι 1,9%), στα γαλακτοκομικά (0,2% έναντι 4,6%), στα λίπη και έλαια (-20,3% έναντι 6,0%), στα γλυκά (6,5% έναντι 7,5%), στα λοιπά τρόφιμα (1,2% έναντι 1,3%) και στα μη αλκοολούχα ποτά (6,4% έναντι 8,5%).

Αντίθετα, υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την ΕΕ καταγράφεται στα φρούτα (19,2% έναντι 9,5%) και στα λαχανικά (0,4% έναντι 0,3%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ράφια σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΛΚΑ: Πληθωρισμός 1,59% στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο 2025

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο 2025 παραμένουν σχεδόν σταθερές σε σχέση με τον Ιούλιο (+0,18%), ενώ στο 12μηνο παρουσιάζουν μικρή άνοδο (+0,78%). Στα σχολικά οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με το 2024, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ.