ΓΔ: 1382.41 -1.30% Τζίρος: 93.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με την Τράπεζα της Ελλάδος

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή σχέση και συνεργασία της ΤτΕ με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κεντρικών Τραπεζών σε συγκεκριμένους τομείς, ενισχύοντας την τεχνογνωσία των δύο Αρχών. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο εποπτικών Αρχών καλύπτει ζητήματα όπως τα τεστ ανθεκτικότητας, τεχνολογικούς κινδύνους, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση κρίσεων, η εποπτεία των Ιδρυμάτων Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. 

Η επίσκεψη του Διοικητή Στουρνάρα περιλάμβανε επίσης παραγωγικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν διεξοδικά οι οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι μια κομβική στιγμή. Όχι μόνο ενισχύει τους ήδη στενούς μας δεσμούς αλλά ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς που είναι σημαντικοί για τον χρηματοοικονομικό τομέα και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο οι σχέσεις μας είναι άριστες, και την αντιπροσωπεία της ΤτΕ για την επίσκεψή τους και προσβλέπω στην εποικοδομητική υλοποίηση των σημαντικών πρωτοβουλιών που περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας καθώς ως εποπτικές Αρχές έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικά κοινά τεχνικά ζητήματα στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό πεδίο και είμαστε πεπεισμένοι πως με τέτοιες εποικοδομητικές προσπάθειες θα τα καταφέρουμε».

Ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρέθηκα μαζί με την Υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου στην Κύπρο και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι αδελφά ιδρύματα, καθώς στη διαχρονικά στενή τους συνεργασία, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, αντανακλάται και η αδελφική σχέση των δύο λαών.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών και αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας μου με τον Κύπριο ομόλογό μου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο μετέχουμε».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κοιμάμαι τα βράδια, χωρίς να ανησυχώ για δημοσιονομική αστάθεια

«Η εμπειρία οδήγησε τον νότο σε σωστή εκμετάλλευση του Ταμείου Ανάκαμψης. Να υπενθυμίσω ότι το ταμείο δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας. Υπάρχει όμως και η κλιματική αλλαγή που είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο"» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κέρδισαν 3,5 δισ. οι φορολογούμενοι από τη στήριξη τραπεζών

Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για το κόστος στήριξης των τραπεζών και τα συνολικά οφέλη για το Δημόσιο. «Διασφαλίστηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η επιστροφή στην ανάπτυξη», τόνισε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Ο Διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι τη σημασία που έχει η συμμετοχή διεθνών επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά καθώς διευκολύνει τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και αυξάνει το βάθος της κεφαλαιαγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».