ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nikos Hardalias, Nikos Xardalias
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Χαρδαλιάς: Έργα υποδομής σε Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας ύψους 45 εκατ.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ή ωρίμανσης δέκα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 35,8 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 45 εκατ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του οικείου Δήμου.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια περιοχή που αποτυπώνει τη σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της Αττικής, με τα σημάδια της να είναι ακόμα ζωντανά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «αποτελεί ισχυρή βούλησή μας, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Με αστικές αναπλάσεις, έργα υποδομής, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, έχοντας εξασφαλίσει περισσότερα από 45 εκ. ευρώ από κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόκειται για ένα σχέδιο ολιστικό, για έργα άμεσης προτεραιότητας. Αφορά τους ανθρώπους, αφορά τις επόμενες γενιές».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης ή ωρίμανσης δέκα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 35,8 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν:

Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, προϋπολογισμού 5,6 εκατ. ευρώ, με το συνολικό μήκος των αγωγών να ανέρχεται σε περισσότερα από 8,5 χλμ. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2025, θα ανακουφίσει σημαντικά περιοχές στο Κερατσίνι, όπου παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Η διάθεση 1,7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμούς φρεατίων και οδών, εργασίες οδοφωτισμού, συντήρηση σήμανσης και στηθαίων ασφαλείας, εποπτεία και συντήρηση οδογεφυρών, σηράγγων και υπόγειων διαβάσεων, καθώς και τη διάθεση συνεργείου έκτακτης ανάγκης σε 24ωρη βάση.

Η κατασκευή παιδικής χαράς για φιλοξενία παιδιών με ειδικές στην Ακτή Κράκαρη, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με ειδικές κατασκευές παιχνιδιών, υπαίθρια μουσικά όργανα και βοηθητικές εγκαταστάσεις - όλα πλήρως φιλικά προς ΑμεΑ - ενώ θα υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, φωτισμού και σκίασης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε επίσης ότι έχει εκπονηθεί κοινωνικός προϋπολογισμός ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των δομών του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών - κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, ΚΑΠΗ, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, δομές για κακοποιημένες γυναίκες και παρατήματα υπηρεσιών για Ρομά. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρξει μια πρώτη πρόταση για την αξιοποίηση έκτασης 240 στρεμμάτων στο Σχιστό, από ευρωπαϊκούς πόρους. «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το χρωστάμε στους πολίτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα στοίχημα που αφορά το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς ιδεολογικό πρόσημο και κομματικό χρώμα. «Αυτή την 61η ημέρα της θητείας μου σε σύνολο 1.825 ημερών, δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από τα προβλήματα και δεν πρόκειται ποτέ από εμένα να ακούσετε κάτι παραπάνω από αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Στο τέλος αυτής της διαδρομής, θα ήθελα να μπορούμε να παραφράσουμε το γνωστό τραγούδι - και στη Δραπετσώνα πλέον να έχουμε ζωή. Μια ζωή με ποιότητα, ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Όπως αξίζει στους κατοίκους του Δήμου, όπως αξίζει σε κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά της Αττικής. Αυτό το στοίχημα μας αφορά όλους και για αυτό θα κριθούμε στην πράξη».

Στην έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος χαιρέτησε την απόφαση της νέας περιφερειακής αρχής για αποκέντρωση των συνεδριάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι πολύ καλό να ανοίγεται μια επαφή με τους ανθρώπους, με τους φορείς της πόλης, με τις συλλογικότητες, αλλά και με το κλίμα των γειτονιών μας. Χρειάζεται το Περιφερειακό Συμβούλιο να ακούει τις τοπικές κοινωνίες, να συζητά και να υιοθετεί όλα όσα θέτουν ως προτεραιότητες». Ο κ. Βρεττάκος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει επί δεκαετίες η περιοχή, με έμφαση στις υποδομές, τους δημόσιους χώρους και τους χώρους πρασίνου, καθώς και στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Οι δύο βαθμοί της Αυτοδιοίκησης πρέπει από κοινού να διεκδικούν από την κεντρική κυβέρνηση όσα χρειάζονται για να αλλάξουν οι γειτονιές», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nikos Hardalias, Nikos Xardalias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Αναπτυξιακό πρόγραμμα 545 εκατ. ευρώ για την Δ. Αττική

«Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο. Το οφείλουμε σε κάθε έναν από τους 164.000 κατοίκους της ξεχωριστά», τόνισε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.
Nikos Hardalias, Nikos Xardalias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιφέρεια Αττικής: Τρία νέα σχολεία σε Φυλή, Αρτέμιδα και Γαλάτσι

«Αποτελεί πρωταρχική μας μέριμνα να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μας και στις εξήντα έξι γειτονιές της Αττικής θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Αγγελοπούλου: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

«Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία. Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Έλληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα» ανέφερε η επικεφαλής του Αθήνα 2004.