ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: PIxabay

Νέο καθεστώς φόρων στα κρυπτονομίσματα: Καταργείται ο ΦΠΑ στις συναλλαγές

Η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας στη συναλλαγές σε πλατφόρμες αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, που προσανατολίζεται, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση του ΦΠΑ στις συναλλαγές, η οποία αντιβαίνει στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συγκροτεί πολυμελή ειδική επιτροπή που θα μελετήσει το ζήτημα και θα προτείνει τρόπους αλλαγές.

Πρόκειται για ένα ακανθώδες πρόβλημα, καθώς μέχρι σήμερα η Φορολογική Διοίκηση δεν αναγνωρίζει τα κρυπτονομίσματα, ούτε ως νόμισμα ούτε ως επένδυση και μάλιστα έχει επιβάλει φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ για άμεσες και έμμεσες συναλλαγές με cryptos.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας στην οποία μετέχουν 16 άτομα, προκειμένου να εισηγηθεί τρόπους φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.

Στην ομάδα εργασίας τοποθετήθηκαν στελέχη της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργού, «το έργο της Ομάδας Εργασίας συνίσταται στον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Σαν να μην υπάρχουν...

Πάντως μέχρι σήμερα, τα cryptos δεν αναγνωρίζονται από την εφορία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους που έχουν επενδύσεις σε αυτά. Σε μία υπόθεση, φορολογούμενος που αγόρασε ακίνητο αξίας 180.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι το ποσό προήλθε από υπεραξία της επένδυσής του σε κρυπτονομίσματα, η εφορία δεν το δέχτηκε και του καταλόγισε φόρο (λόγω πόθεν έσχες) ύψους 96.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, καταλογίστηκε ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο, για όλες τις ανταλλαγές σε κρυπτονομίσματα, επειδή, «το κρυπτονόμισμα θεωρείται ψηφιακή μονάδα αξίας, η οποία μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά και όχι νόμισμα, δηλαδή δεν είναι αποδεκτό μέσο συναλλαγής και άρα δεν είναι συνάλλαγμα». Και οι δύο υποθέσεις έφτασαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, η οποία απέρριψε τις προσφυγές, με το σκεπτικό ότι τα cryptos δεν είναι επίσημα νομίσματα και δεν αναγνωρίζονται.

Ωστόσο, η επιβολή ΦΠΑ σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε πλατφόρμες αναμένεται να αναθεωρηθεί, καθώς το θέμα έχει κριθεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα πρέπει να εξισώνονται όσον αφορά τη φορολογική τους μεταχείριση με τις πράξης ανταλλαγής συναλλάγματος, στις οποίες δεν επιβάλλεται φόρος προστιθέμενης αξίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η γνωμοδοτική επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αναμένεται να εξετάσει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στην περιουσία του κράτους: Από καρέκλες μέχρι τα... F-16

Για πρώτη φορά το Δημόσιο προχωρά στην καταγραφή της περιουσίας του. Η καταγραφή αφορά στα πάντα, από κομπιούτερ και έπιπλα, μέχρι ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα και οπλικά συστήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι χρωστούν οι Έλληνες και οι εταιρείες: Αρχίζει η ηλεκτρονική καταγραφή

Σε λειτουργία το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους για τα χρέη προς εφορία, ταμεία, τράπεζες, δήμους και εταιρείες ενέργειας. Τα στοιχεία θα καταγράφονται ανωνυμοποιημένα για στατιστική παρακολούθηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπρασίες και drones για την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποδοτικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Στις αρχές του 2024 θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: «Παγώνουν» δόσεις και πλειστηριασμοί, άτοκα δάνεια στους πληγέντες

Moratorium ως το τέλος του έτους για τους δανειολήπτες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι επιχειρήσεις καλούνται να ζητήσουν ρύθμιση δανείων. Άτοκα δάνεια για το 20% - 30% των ζημιών.