Φώτο: ΑΠΕ

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ το φθινόπωρο με «προίκα» μεγάλων επενδύσεων

Θα διατεθεί το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης. Αναβάθμιση του δικτύου με δάνειο 255 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το φθινόπωρο ιδιωτικοποιείται το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η νομική και λογιστική προετοιμασία, η γνώμη του συμβούλου ιδιωτικοποίησης αλλά και η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης δανειοδότησης της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ, πως ο επενδυτής θα έχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από την πλευρά του επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα 100 εκατ. ευρώ που θα λάβει η ΔΕΗ αποτελούν την δεύτερη δόση από την συνολική χρηματοδότηση ύψους 255 εκατ ευρώ από την ΕΤΕπ για την χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης και ανάπτυξης του δικτύου διανομής χαμηλής και μεσαίας τάξης κατά 7.000 χλμ.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές αποτελούν «προίκα» για τον ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησης και σημείωσε πως η ΕΤΕπ αποτελεί στρατηγικό εταίρο τόσο της ΔΕΗ όσο και της χώρας καθώς έχει χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.

Τα έργα βελτίωσης της αντοχής και ευστάθειας του δικτύου θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων και την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη διανομή, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Στάσσης τονίζοντας πως οι επενδύσεις θα μειώσουν και τις ρευματοκλοπές, ένα ζήτημα που υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Χόγιερ. Παράλληλα δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ υποστηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές. Ο κ. Στάσσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου προκειμένου να παρέχει νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες και να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ τόνισε «ότι η τράπεζα παρέμεινε στη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και θα συνεχίσει να είναι παρούσα, στην κορυφή της προσπάθειας της Κομισιόν για την υλοποίηση του Green Deal. Σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση της οικονομίας θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ευρώπης στις οποίες οι πολίτες που επηρεάζονται δεν πρέπει να αφεθούν μόνοι. «Οι ανθρακωρύχοι στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να βρουν νέες δουλειές και νέες προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΤΕπ υπογράμμισε πως τα τελευταία 10 χρόνια η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με 3,4 δις. ευρώ επενδυτικά σχέδια για την ενέργεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις «ενέσεις» 300 εκατ. ευρώ για τη γεωργία και τον ΔΕΔΔΗΕ δίνει η ΕΤΕπ

Οι δανειακές συμβάσεις που θα υπογραφούν εντός του τρέχοντος έτους με την ΕΤΕπ μπορούν να υπερβούν τα 3,1 δισ. ευρώ και να λειτουργήσουν ως «όχημα» για την επίτευξη των αναπτυξιακών επιδιώξεων της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινες» συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες και λύση για την ΛΑΡΚΟ

Πλήρη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού, συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύση για την ΛΑΡΚΟ προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.