bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Υπό παρακολούθηση όλα τα εμβάσματα: Στο στόχαστρο οι απάτες με ΦΠΑ

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες εμβασμάτων. Στόχος οι απάτες ΦΠΑ τύπου καρουζέλ που κοστίζουν δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.

Υπό παρακολούθηση τίθενται πλέον τόσο οι αποστολείς των εμβασμάτων όσο και οι παραλήπτες, με τα δεδομένα να συγκεντρώνονται σε μία βάση, ώστε να διασταυρώνονται στη συνέχεια, με στόχο τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές Αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες των εμβασμάτων. Η πρώτη αποστολή των σχετικών καταλόγων, θα γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και θα αφορά το α' τρίμηνο του έτους. 

Κεντρικός στόχος είναι η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς με τις μεθόδους διασυνοριακής απάτης τύπου καρουζέλ κάθε χρόνο κοστίζει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, περίπου 140 δισ. ευρώ και πάνω από 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να είναι στις πρώτες θέσεις της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες, αναλογικά, απώλειες.

Στις περιπτώσεις απάτης τύπου καρουζέλ, εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη σε εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ, από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας, συνήθως η εισάγουσα τα αγαθά, δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό και τον χρεώνει στον επόμενο αγοραστή, ο οποίος τον χρεώνει στον επόμενο κ.ο.κ.

Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας αυτής, εξαφανίζεται χωρίς ίχνη αμέσως μετά τη συναλλαγή (εξαφανισμένος έμπορος).
Η είσπραξη του φόρου είναι συνεπώς αδύνατη στη χώρα στην οποία καταναλώνονται τα αγαθά ή οι υπηρεσίες.
Ωστόσο, οι άλλοι αγοραστές στην αλυσίδα ζητούν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τη μεταπώληση των αγαθών. Έτσι, μπορεί το κράτος να επιστρέψει ΦΠΑ τον οποίο δεν εισέπραξε και η ζημιά να είναι διπλή.

Μπλόκο στα εμβάσματα

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΑΑΔΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε δέσμη νομοθετικών μέτρων με την οποία ζητεί από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών των κρατών μελών να αποστείλουν πληροφορίες για διασυνοριακές πληρωμές που εκκινούν από κράτη μέλη, όπως επίσης και για τον δικαιούχο αυτών των διασυνοριακών πληρωμών (beneficiary / payee).

Στο πλαίσιο αυτής της νέας δέσμης νομοθετικών μέτρων, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρακολουθούν τους δικαιούχους των διασυνοριακών πληρωμών και να αποστέλλουν πληροφορίες για εκείνους που λαμβάνουν περισσότερες από 25 διασυνοριακές πληρωμές ανά τρίμηνο στις φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται κεντρικά σε μία ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα πληροφοριών για τις Πληρωμές (Central Electronic System of Payments information - “CESOP”), όπου θα αποθηκεύονται, θα συγχωνεύονται και θα διασταυρώνονται με δεδομένα από άλλες ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Όλες οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο CESOP θα τίθενται στη συνέχεια στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων των φορολογικών διοικήσεων των κρατών μελών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, μέσω ενός δικτύου που ονομάζεται EUROFISC. Σκοπός του νέου αυτού μέτρου είναι να δώσει στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό πιθανής απάτης στον ΦΠΑ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από πωλητές/προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.

Σημειώνεται πως, το νέο μέτρο σέβεται τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων καις το πλαίσιο αυτό, μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με πληρωμές που ενδέχεται να έχουν σχέση με οικονομική δραστηριότητα διαβιβάζονται στις φορολογικές διοικήσεις.

Αντίθετα δεν θα διαβιβάζονται πληροφορίες σχετικά με τους καταναλωτές και την αιτία της πληρωμής. Οι νέοι κανόνες ισχύουν την 1 Ιανουαρίου 2024 και η πρώτη αποστολή δεδομένων πληρωμών από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών προς την αρμόδια εθνική αρχή (Α.Α.Δ.Ε.) θα γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και θα αφορά το α' τρίμηνο του 2024.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις παντού από την ΑΑΔΕ: Από καταθέσεις μέχρι επιδοτήσεις

Ποιες είναι οι 11 κατηγορίες διασταυρώσεων. Βασικό εργαλείο οι τραπεζικές καταθέσεις. Στο στόχαστρο και ΦΠΑ, ΦΜΥ, αγροτικές επιδοτήσεις και αναδρομικά μισθών και συντάξεων από εσωτερικό και εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία και από ξένες τράπεζες θα παίρνει η ΑΑΔΕ για φορολογικό έλεγχο

Οι 73+17 παρεμβάσεις που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024. Εντατικοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων και υλοποίηση εμβληματικών έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους θα καταλογίζεται φόρος πριν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης θα καταλογίζεται φόρος σε υπόπτους για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ με στοιχεία από το myData

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν με ταχύτερες επιστροφές φόρων. Συγκράτηση της φοροδιαφυγής με φουσκωμένες δαπάνες. Έρχεται και η υλοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «χρυσή λίστα» φορολογούμενων που θα παίρνουν γρήγορα πίσω τον ΦΠΑ

Επιταχύνονται οι επιστροφές ΦΠΑ, πιο γρήγορα θα γίνονται σε όσους έχουν «λευκό φορολογικό μητρώο». Θα αξιοποιούνται τα δεδομένα από το myData, ενώ θα γίνονται και εκ των υστέρων έλεγχοι.