ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
grigoris kostantellos
φώτο: AΠΕ - ΜΠΕ

Τι απαντά ο Γρηγόρης Κωσταντέλλος στο εξώδικο του προέδρου του ΤΕΕ

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σημειώνει στην απάντησή του στον Γιώργο Στασσινό πως «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις του ΤΤΕ σχετικά με τους Δήμους και τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, όπως και για το εξώδικο του Επιμελητηρίου σε δήμους, μεταξύ των οποίων και στον δήμο του οποίου ηγείται, δίνει με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Όπως αναφέρει, «ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών». Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Κωνσταντέλλου:

«Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί τελευταίες μέρες με τις ενέργειες των δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ, μετά από διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, να βάλουν φρένο στην ξέφρενη υπερδόμηση που προκαλούν οι προβλέψεις του ΝΟΚ και τα μπόνους σε ύψος, όγκο και εμβαδόν που δίνουν στα νέα κτήρια που εμφανίζονται στις πόλεις μας.

Εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εξέδωσε μία απαράδεκτη ανακοίνωση αλλά και απέστειλε εξώδικη πρόσκληση σε δήμους, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, οι οποίες βρίθουν ανακριβειών αλλά και άκρως προσβλητικών χαρακτηρισμών για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών. Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου ''αντλεί'' για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες «αρμοδιότητες» που επικαλείται, πετάει ''λάσπη'' στους Δήμους και τους Δημάρχους.

Η υπερεντατική προσπάθεια του τις τελευταίες μέρες να σπιλώσει το κύρος του θεσμού και να υπερασπιστεί σθεναρά τις αντισυνταγματικές διατάξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα πως καταφανώς ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Δημιουργούνται παράλληλα εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός πως όταν πριν ένα χρόνο ψηφιζόταν ΟΡΘΟΣ στη Βουλή τροπολογία τις τελευταίας στιγμής που καταργούσε τα κίνητρα του ΝΟΚ στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, ο κ. Πρόεδρος έδειξε την ίδια σπουδή να τα υπερασπιστεί.

Μέσω της ανακοίνωσης και του εξωδίκου του κ. Προέδρου προκύπτουν τα εξής:

Αντί να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο (2) αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024)αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του Ν.Ο.Κ., (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες, υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος θέσεις που ούτε η ίδια η συντεχνία των κατασκευαστών τολμά να εκφράσει αν και θίγεται από τη διακοπή της τσιμεντοποίησης του Δήμου μας και της χώρας γενικότερα.

Παραβλέπει, ή αγνοεί τις αρμοδιότητες των Δήμων και του Δημάρχου όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 24 και 102 του Συντάγματος και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχει ακούσει φαίνεται για την υποχρέωση των αιρετών και των υπαλλήλων των δήμων να μην εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντισυνταγματικές διατάξεις.

Παραλείπει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των αποδεκτών του εξωδίκου του, το σύνολο των δημάρχων της χώρας, αφού το συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έλαβε πρόσφατα τη δεύτερη ομόφωνη απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της λογικής.

Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν «αυθαίρετους δημάρχους» και ''λάδι''.

Περί ''λαδώματος'' λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: ''Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'' Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων. Εκτελεί χρέη εντολοδόχου – ''μπροστινού'' του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του ΥΠΕΝ.

Δηλώνω απερίφραστα πως ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα, δηλαδή τη διάσωση των πόλεων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την τελική θετική έκβασή του. Καλούμε λοιπόν τον κ. Πρόεδρο του ΤΕΕ, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ύβρεις, τις προσβολές και την παραπληροφόρηση που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό άλλων και να περιοριστεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο.

Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Stournaras-Giannis-TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Έρχονται 70 δισ. στη χώρα, στο χέρι μας η αξιοποίησή τους

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους και σε απόλυτους αριθμούς. Απαραίτητη η τακτική επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Αναγκαίο ένα θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα

Σε άρθρο της, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει πως Eντός του 2022 κατέρρευσε το σύστημα κρυπτονομισμάτων TerraUSD/Luna και πτώχευσε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, όπως και περίπου 130 συνδεδεμένες, με αυτό, εταιρείες.
Φώτο: ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως «πρεσβευτής» επενδύσεων ο Πρεμ Γουάτσα στην Αθήνα

Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Fairfax προσφέρεται να αναλάβει ρόλο «πρεσβευτή» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του εμβληματικού προγράμματος του Ελληνικού.