ΓΔ: 1424.53 0.16% Τζίρος: 0.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:31:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Απρίλιο, στο 2,4% για ευρωζώνη

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat στην ευρωζώνη οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, η οποία εκτιμάται ότι έφθασε τον Απρίλιο στο 3,7%.

Ήπια πτωτική πορεία ακολούθησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 3,2% από 3,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. 

Για το σύνολο της ευρωζώνης ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στο 2,4%, σε μία αρκετά θετική ένδειξη για την ΕΚΤ, με τις αγορές να συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat και εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Απρίλιο (3,7%, έναντι 4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,8%, έναντι 2,6% τον Μάρτιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,9%, έναντι 1,1% τον Μάρτιο) και ενέργεια (-0,6%, έναντι -1,8% τον Μάρτιο).

Λόγω της μείωσης στις τιμές των προϊόντων αυτών καθώς και των υπηρεσιών, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του καπνού και του αλκοόλ – υποχώρησε στο 3,1% από 3,4% τον Μάρτιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ