ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Φρούτα και λαχανικά

Αύξηση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο 2024

Τι δείχνουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το α' τρίμηνο του 2024, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 5,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

Αυξημένη 24,5% είναι και η μέση τιμή πώλησης κατά μονάδα βάρους σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Ωστόσο, πτώση 15% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές σε όγκο, φτάνοντας τους 458.557 τόνους έναντι των 539.671 τόνων το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το διάστημα Ιανουάριου-Μαρτίου 2024 οι αποστολές λαχανικών αυξήθηκαν κατά 3,5% σε όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2023, ενώ η αξία παρουσίασε οριακή αύξηση (0,3%), αγγίζοντας τα 93,83 εκατ. ευρώ.

Στα φρούτα, ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 18,7% αλλά παρουσιάστηκε αύξηση 7,2%, φτάνοντας τους 365.185 τόνους και τα 422,1 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης που παρουσίασε η μεσοσταθμική τιμή κατά 31,9%.

Όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2024 παρατηρήθηκε μια μείωση των εξαγωγών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 κατά -18,2%. Όμως οι μεσοσταθμικές τιμές εξαγωγής είναι βελτιωμένες κατά 30,69% έναντι του ίδιου διαστήματος του περασμένου έτους.

Υποτονική ήταν η αγορά το Φεβρουάριο μιας και οι εξαγωγές μειώθηκαν 11,5% σε όγκο, ενώ αυξήθηκε 23,6% η μεσοσταθμική τιμή, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2024. Τέλος τον Μάρτιο λόγω και του κλεισίματος της διόδου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών 15,1% σε όγκο, ενώ αυξήθηκαν κατά 20,4% μεσοσταθμικά οι τιμές μονάδος.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το υψηλό κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης φρούτων και λαχανικών «έχει μεν ελαφρώς βελτιωθεί όμως παραμένει πολύ υψηλό μη συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας» και πρόσθεσε «Παρά την διόγκωση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ισοζύγιο των αγροτικών μας εξακολουθεί να παρουσιάζει πλεόνασμα 205,804 εκατ. ευρώ».

Οι εισαγωγές

Αντίθετα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών. Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους εισήχθησαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά +17,1% σε όγκο και κατά 20,9% σε αξία, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2023 «ανατρέποντας τις τάσεις των δύο προηγουμένων ετών συμβάλλοντας στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου» σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν καλλιέργειες και να υποκατασταθεί η τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους που δεν τηρούν απαιτήσεις που ζητούνται από τους ευρωπαίους παραγωγούς (φυτουγειονομικά, κοινωνικά, πρότυπα ποιότητας κ.α) αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελληνική Πολιτεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η ακρίβεια βυθίζει τη μεσαία τάξη με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αντικρούουν το κυβερνητικό αφήγημα για την ακρίβεια, τονίζοντας σοβαρές αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και επισημαίνοντας το βάρος για τα χαμηλά εισοδήματα.
Αύξηση μισθού χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα: 30% άνοδος από το 2019

Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς παρατηρούνται στην Ελλάδα, φθάνοντας κατά μέσο όρο το 30% από το 2019 με τάση ανόδου. Η ανεργία μειώθηκε, η απασχόληση αυξήθηκε και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύεται τα τελευταία δύο χρόνια

Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ενισχύεται τα τελευταία δύο χρόνια, με αύξηση των εξαγωγών και συγκράτηση των εισαγωγών. Το 2026, οι εξαγωγές κάλυψαν το 63,7% των εισαγωγών, από 59% το 2025 και 55% το 2019.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση εξαγωγών κατά 26,7% τον Αύγουστο – 37,1 δισ. ευρώ στο 8μηνο

Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 26,7% τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 4,26 δισ. ευρώ, ενώ στο οκτάμηνο ξεπέρασαν τα 37 δισ., σύμφωνα με ΠΣΕ και ΚΕΕΜ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 17,7%, με ήπια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.