Φώτο: Shutterstock

Στα 12,1 δισ. ευρώ το 2019 τα κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της PwC οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν 12 δισ. εκ των οποίων τα 4,3 αφορούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, 5 σε εταιρικά ομόλογα, 1,2 σε ιδιωτικοποιήσεις και 1,5 δισ. ευρώ σε συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεγάλη αύξηση της αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει εφέτος λόγω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης αλλά και του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με την PriceWaterHouseCoopers. 

Όπως ανέφεραν σήμερα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ετήσιας μελέτης «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2019», ήδη στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί επιχειρηματικές συμφωνίες που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού και του real estate, χωρίς να συνυπολογίζεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από όπου αναμένονται έσοδα περί τα 1,5 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC οι συναλλαγές σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στη χώρα κατά την εφετινή χρονιά αναμένεται να κινηθούν εφέτος πάνω από το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ.

«Το 2020 ξεκινά με πολύ καλύτερες προοπτικές» ανέφερε ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας. Όπως τόνισε «η εμπιστοσύνη αποκαθίστανται, η οικονομία ξαναμπαίνει στις αγορές και δημιουργείται αισιοδοξία. Το 2020 βλέπουμε μια καλή ανάπτυξη. Η επίτευξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Είναι αναγκαία η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από ένα γενναίο κύμα μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά 12 δισ. ευρώ κατά το 2019 εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αφορούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 5 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, 1,2 δισ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις και 1,5 δισ. ευρώ αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σε επίπεδο Ε&Σ παρουσιάζεται σημαντική αύξηση της τάξης του 67% στον όγκο των συναλλαγών με το σύνολο αυτών να αγγίζει τις 85 έναντι 51 το 2018 ενώ αντίστοιχα η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 0,6 δισ. ευρώ. Οι κλάδοι που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη συνολική αξία συναλλαγών το 2019 ήταν αυτοί της ακίνητης περιουσίας (15,6%), των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (14,1%), των τροφίμων και ποτών (12,5%) και της ναυτιλίας (12%). Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές  μειοψηφικών πακέτων το 2019 ανήλθαν σε 990 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 40% προέρχεται από την ακίνητη περιουσία.

Το 2019 χαρακτηρίστηκε από σημαντική στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά ομολόγων, προς άντληση κεφαλαίων, ως απόρροια των σταθερά μειωμένων επιτοκίων στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2019 αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ μέσω διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων, με κουπόνια που κυμαίνονται  από 0,87% έως 4,25%, σε σύγκριση  με 635 εκατ. ευρώ το 2018.

Διαφοροποίηση σημειώνεται και στην κατεύθυνση των συναλλαγών σε σχέση με το 2018 με τις εισερχόμενες και εξερχόμενες αυτών να αυξάνουν το ποσοστό τους επί του συνόλου κατά 6% και 4% αντιστοίχως. Οι εγχώριες συναλλαγές σημείωσαν σημαντική πτώση σε επίπεδο δεκαετίας, από 73% το 2010 σε 30% το 2019. Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζουν και οι εισερχόμενες συναλλαγές, οι οποίες και αποτελούν τον κύριο όγκο της αγοράς διαχρονικά, με ποσοστό 46% και αύξηση της τάξης του 6,3% σε σχέση με το 2018.

Σε αντίθεση με το 2018 όπου η αγορά κινήθηκε από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατά το 2019 υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα χωρίς την κυριαρχία κάποιου συγκεκριμένου κλάδου. 

Ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, ανέφερε: «Σε συνέχεια μιας μεγάλης περιόδου όπου οι αποεπενδύσεις των συστημικών τραπεζών αποτελούσαν τον κύριο όγκο των Ε&Σ, το 2019 παρουσιάζεται ένα ισορροπημένο portfolio με κινητικότητα σε μεγαλύτερο εύρος κλάδων. Η υγιής αυτή ισορροπία παράλληλα με την αύξηση των εισερχόμενων επενδύσεων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας θετικής περιόδου. Η ωρίμανση της αγοράς με βάθος χρόνου προϋποθέτει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων».

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: «Κατά το 2019, ολοκληρώθηκαν μεγάλες συναλλαγές σε συνέχεια πολυετούς καθυστέρησης. Το 2020 ξεκίνησε πολύ θετικά με πρωταγωνιστή τον τομέα της ενέργειας όπου η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν η συμφωνία της Μυτιληναίος με την Motor Oil και των ΕΛΠΕ με την γερμανική εταιρεία Juwi στις οποίες η PwC λειτούργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Αναμένουμε ένα δυναμικό έτος με τους τομείς ενέργειας, τουρισμού και ακίνητης περιουσίας να έχουν κυρίαρχο ρόλο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχούν για το μέλλον τους το 56% των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, είναι αυξημένες οι ανησυχίες για μια πιθανή οικονομική ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού με τις επιχειρήσεις να πιστεύουν οτι θα μειωθεί η ανάπτυξη της αγοράς.
Investments
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για 751 επιχειρήσεις να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ

Με την απόφαση του υφ. Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη, δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές που είχαν απορριφθεί να επανεισαχθούν στη διαδικασία της αξιολόγησης για τέσσερις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) .
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής τράπεζας KfW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Πιο δύσκολη φέτος η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

Στον ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας για να βγει η χώρα από την κρίση έκανε αναφορά ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων που σημείωσε πως σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία.