ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Μονάδες αφαλάτωσης και ΑΠΕ στα νησιά για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Tο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης.

Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Επαφές στη Σαουδική Αραβία για περιβάλλον και ενέργεια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταβαίνει σήμερα στο Ριάντ για τη διεθνή Υπουργική Συνάντηση για τα Ορυκτά. Θα έχει διμερείς επαφές με Σαουδάραβες αξιωματούχους και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων.
Παπασταύρου, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β'
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παπασταύρου με Ιερώνυμο για κέντρο φροντίδας ατόμων με άνοια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β΄ για την ανέγερση κέντρου για άτομα με άνοια στα σύνορα Αττικής-Βοιωτίας, σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοσεβασμού.
Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταγαράς: Τροποποιήσεις στον Κτιριοδομικό Κανονισμό για αδειοδότηση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε στοχευμένες τροποποιήσεις στον Κτιριοδομικό Κανονισμό. Η απόφαση προβλέπει αλλαγές σε ταξινόμηση κτιρίων, εγκαταστάσεις, ανελκυστήρες και αλλαγές χρήσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση καθυστερήσεων.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται «νευρώνας» στην ενεργειακή μετάβαση

Ο Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε τη Βόρεια Ελλάδα «νευρώνα» στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Τόνισε πως η είσοδος της ExxonMobil και ο Κάθετος Διάδρομος ενισχύουν ανάπτυξη, ευημερία και θέσεις εργασίας.