ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αλόννησος λιμάνι θάλασσα
Φώτο: Shutterstock

Μονάδες αφαλάτωσης και ΑΠΕ στα νησιά για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Tο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης.

Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Πάνω από 5 δισ. ευρώ για 30% φθηνότερο ρεύμα την επόμενη τριετία

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε παρεμβάσεις για μείωση των λογαριασμών ρεύματος κατά 30% το 2027-2029, με μέτρα εξοικονόμησης και χρηματοδότηση άνω των 5 δισ. ευρώ από τρία ταμεία.
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Έργα Ταμείου Ανάκαμψης που βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων

Στην 90ή ΔΕΘ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέδειξε τη συμβολή του ΤΑΑ σε έργα που βελτιώνουν μόνιμα τη ζωή των πολιτών, διαχειριζόμενο το 32% των πόρων, με εμβληματικές δράσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση και υποδομές.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπασταύρου: Τι έρχεται μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ

Τα τρία ταμεία που έρχονται μετά το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επόμενο διάστημα και η μεγάλη μεταρρύθμιση στις πολεοδομίες.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συναγερμός» για τα αποθέματα αερίου, συνεδρίαση Task Force με συμμετοχή Τσάφου

Σήμερα συνεδριάζει η Task Force της Κομισιόν για φυσικό αέριο και ρεύμα ενόψει χειμώνα. Τα χαμηλά αποθέματα στις ευρωπαϊκές δεξαμενές και οι τιμές ρεύματος ψηλά στη ατζέντα. Ποια είναι η ελληνική πρόταση.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η διάσωση της ΔΕΗ το 2019 επιτρέπει στήριξη στους καταναλωτές

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρεται στη μεταμόρφωση της ΔΕΗ από «συστημικό κίνδυνο» το 2019 σε «εθνικό ενεργειακό πρωταθλητή» σήμερα, επισημαίνοντας την επιτυχία της επιχείρησης παρά τις αρχικές αντιδράσεις.