ΓΔ: 2096.56 0.45% Τζίρος: 134.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:30:39
Φώτο: Shutterstock

Μονάδες αφαλάτωσης και ΑΠΕ στα νησιά για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Tο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης.

Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογαριασμοί ρεύματος χέρι υπολογισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εξοικονομώ 2025»: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 33.000 δικαιούχους

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τους πίνακες του «Εξοικονομώ 2025», που αφορά 33.000 νοικοκυριά με προϋπολογισμό 720 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση σε ευάλωτες ομάδες και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η σύμβαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Ο Στ. Παπασταύρου δήλωσε ότι η σύμβαση με Chevron–HelleniqEnergy–ΕΔΕΥΕΠ θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για έρευνες υδρογονανθράκων από το 2026.
Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε κεντρικό παίκτη της ενεργειακής ασφάλειας

Η σύνοδος P-TEC στο Ζάππειο αναδεικνύει την Ελλάδα σε κομβικό εταίρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο και περιορίζοντας την τουρκική επιρροή. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*
Καστελόριζο λιμάνι σπίτια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγχρονος στρατηγικός χωρικός σχεδιασμός για τον Δήμο Μεγίστης από το ΥΠΕΝ

Στο Καστελλόριζο παρουσιάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μεγίστης, με τον υφ. Περιβάλλοντος να τονίζει τη γεωστρατηγική και εθνική σημασία της περιοχής και την ανάγκη σύγχρονου σχεδιασμού.