ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν θα υπάγεται στο Δημόσιο το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ανήκει στο Δημόσιο και δεν δεν εμπίπτει στις διατάξεις που διέπουν τις συμβάσεις του Δημοσίου.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ανήκει στο Δημόσιο ή ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, δεν χρηματοδοτείται και δεν υπόκειται σε διαχειριστική εποπτεία από το κράτος.

Αυτό διευκρινίζεται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή, με το αιτιολογικό ότι η υπαγωγή του στο Δημόσιο θα εμπόδιζε την λειτουργία του και θα καθιστούσε αδύνατη την τήρηση των όρων και χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές για την χρηματιστηριακή ολοκλήρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας και την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν εμπίπτει στις διατάξεις που διέπουν τις συμβάσεις του Δημοσίου καθώς και τους φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η συμμετοχή του Δημοσίου στο χρηματιστήριο ενέργειας δεν μπορεί να υπερβεί το 49% ενώ η πλειοψηφία των μελών το συμβούλιο δεν ορίζεται από το Δημόσιο.

Μέτοχοι του χρηματιστηρίου σήμερα είναι ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης με 22%, το Χρηματιστήριο Αθηνών με 21%, ο ΑΔΜΗΕ με 20%, η Ευρωπαΐκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 20%, το Χρηματιστήριο Κύπρου με 10% και ο ΔΕΣΦΑ με 7%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

apolignitopoisi-lignitis-ependyseis-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίτροπος Σίμσον: Θα προτείνουμε πιλοτικά έργα για την απολιγνιτοποίηση

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι η Δυτ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη αποτελούν περιοχές προτεραιότητας και για την Κομισιόν που θα υποστηριχθούν τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.