bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ζήτησε ο Σταϊκούρας από τον Ρέγκλινγκ

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας κοροναϊού πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση με τον Κλ. Ρέγκλινγκ.

Τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει να υλοποιηθούν πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας κοροναϊού, παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο υπ. Οικονομικών.

Μάλιστα, ειδικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της επιδημίας του κοροναϊού, ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις και τόνισε ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Δηλαδή, να εξαιρεθούν οι δαπάνες που θα γίνουν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση με τον Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Διεκδικούμε, όμως, τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλο-αναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Αυτή τη διεκδίκηση επανέλαβα σήμερα στον κ. Regling.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και εφικτή και ωφέλιμη.

Στοιχεία τα οποία περικλείονται σε δική μας Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους.

Παράλληλα, έθεσα στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM και δύο άλλα ζητήματα.

Το πρώτο σχετίζεται με τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού.

Και το δεύτερο αφορά την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ως προς το πρώτο, παγκόσμιας έκτασης πρόβλημα, απαιτείται η ανάληψη, έγκαιρα, συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων.

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση, προνοητικότητα και ορθολογισμός.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους του εταίρους. Και να αναγνωριστεί έμπρακτα.

Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιστροφή σε «ρεαλιστικά» πλεονάσματα από το 2023

Η νέα κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο και τον αξιοποιεί για τη στήριξη των νοικοκυριών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα δάνεια του ESM

«Σχετικά ικανοποιητικά τα στοιχεία για το α' τρίμηνο», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας

Η συνολική αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της διοικητικής λειτουργίας του Οργανισμού και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ανάταξης του ελληνικού σιδηροδρόμου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ολοκληρώνεται ο σταθμός φόρτισης 110 ηλεκτρικών λεωφορείων

«Επισκεφτήκαμε για μια ακόμη φορά τους χώρους του σταθμού φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εμβληματικό έργο, ένα έργο παρακαταθήκη για την πόλη της Θεσσαλονίκης» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.