ΓΔ: 2283.73 1.09% Τζίρος: 308.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:42
Φώτο: Shutterstock

Eurobank: Νέα έκδοση για τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας

Η νέα σειράς Focus Notes που θα εκδίδεται σε τακτική βάση από την Eurobank εστιάζει στην παγκόσμια οικονομία. Στο πρώτο τεύχος εστιάζει στην οικονομία της Ιταλίας.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη επικεντρώνεται το 1ο τεύχος  μίας νέας σειράς Focus Notes, η οποία θα εκδίδεται σε τακτική βάση από την Eurobank και θα εστιάζει σε θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία καθώς και περίληψη στα ελληνικά.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ιταλίας δεν συντρέχει κίνδυνος συστημικής απειλής για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις των ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς αναταράξεις, σε αντίθεση με τη Γαλλία που έχει γίνει επίκεντρο ανησυχιών στις αγορές.

Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2024, από 7,2% το 2023, με στόχο να το περιορίσει κάτω από το όριο του 3% έως το 2026, στο 2,8%. Η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του 2025, κυρίως μέσω της αναστολής των εκπτώσεων των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Περιουσιακών Στοιχείων (DTA).

Ακολουθώντας την πορεία της ευρωζώνης μετά την πανδημία, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας παραμένει ήπιος,. Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη και η αναθεώρηση των στοιχείων ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2023, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για οικονομική μεγέθυνση 1% το 2024.

Το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση από 0,3% το πρώτο τρίμηνο.  Εάν η Ιταλία διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, η συνολική ανάπτυξη για το 2024 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 0,6%. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών PMI να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50, κυρίως λόγω του ταχύτερου ρυθμού συρρίκνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζέιμι Ντάιμον
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H προφητεία του Τζ. Ντάιμον, το «προξενιό» της Αννας Ροκοφύλλου και η AKTOR

Aποζημιώσεις για ΑΚΤΟΡ από το Μετρό Θεσσαλονίκης, τα καλά νέα για τη βιομηχανία και τον Μυτιληναίο, η θεωρία της κατσαρίδας του Τζ. Ντάιμον, τι γύρευε στο Νέο Δελχί ο Στ. Ιωάννου της Eurobank, το «προξενιό» της Αννας Ροκοφύλλου και το υπουργικό γεύμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Επεκτείνει το αποτύπωμά της στην Ινδία, χτίζει γέφυρα με Ευρώπη

Με στρατηγικές συνεργασίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη και «κόμβο» παράδοσης λύσεων στην Ινδία, η Eurobank διευρύνει το διεθνές της αποτύπωμα, ενώ τον Μάρτιο 2026 ξεκινά η λειτουργία του γραφείου αντπιπροσωπείας.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Τριγμούς» στο αναπτυξιακό story των τραπεζών προκαλεί ο Άρειος Πάγος

Πτώση -9% σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια του ν. Κατσέλη. Για προσωρινή διαταραχή μιλούν οι τράπεζες επισημαίνοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει. Που εστιάζεται η ανησυχία αναλυτών.