ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΤτΕ: Χωρίς ομιλίες η Τακτική Γενική Συνέλευση λόγω κοροναϊού

Δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την Ελληνική Οικονομία, αλλά θα γίνει κανονική η Τακτική Γενική Συνέλευση στις 20/3.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 20 Μαρτίου, αλλά για προληπτικούς λόγους δεν θα υπάρξουν ομιλίες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. 

Στην ανακοίνωση της ΤτΕ τονίζεται ότι: «Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι, με την επιφύλαξη τυχόν ανακοίνωσης μέτρων γενικότερου χαρακτήρα από την Πολιτεία, η προγραμματισμένη για τις 20.3.2020 Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στοιχειώδης ωστόσο πρόνοια για την προστασία της υγείας όσων προτίθενται να συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης, κατ’ επέκταση δε και του ευρύτερου κοινού, επιβάλλει τη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων υγιεινής, όσο και μέτρων που περιορίζουν, κατά το δυνατό, το χρόνο έκθεσης μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων στον περιορισμένο κλειστό χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Συνέλευσης.
Εν όψει των ανωτέρω και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κατά την επικείμενη Τακτική Γενική Συνέλευση της 20.3.2020 θα ληφθούν προληπτικά μέτρα υγιεινής και επίσης:

1. Δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ανάγνωση της Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την Ελληνική Οικονομία, η οποία ωστόσο θα δοθεί στη δημοσιότητα, όπως κάθε χρόνο.
2. Δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες ομιλίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων και οργανώσεων.
3. Με την επιφύλαξη τυχόν άλλης απόφασης του Προεδρείου και του σώματος, οι ομιλίες μετόχων θα υποκατασταθούν από έγγραφες τοποθετήσεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, που θα ανακοινωθούν κατά τη συνεδρίαση
».

Όπως έγραφε χθες το Buisinessdaily τέλος σε ένα τελετουργικό δεκαετιών, που χαρακτηρίζει την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάζει η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό μετάδοσης της επιδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των συμμετεχόντων στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Έτσι δεν  θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος της συνέλευσης στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες υψηλοί προσκεκλημένοι: υπουργοί και υφυπουργοί, στελέχη της κυβέρνησης, οι επικεφαλής των τραπεζών, διοικητές ταμείων και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Θα πραγματοποιηθεί κανονικά το δεύτερο μέρος της γενικής συνέλευσης με την παρουσία των μετόχων, καθώς εκτός του ελληνικού Δημοσίου το μετοχολόγιο της περιλαμβάνει και ιδιώτες μετόχους, ωστόσο θα περιοριστεί στο ελάχιστο ο χρόνος ομιλίας των μετόχων που θέλουν να μιλήσουν στη συνέλευση, ενώ οι παρεμβάσεις θα πρέπει επικεντρωθούν σε αμιγώς εταιρικά ζητήματα. Στόχος είναι να περιοριστεί η χρονική διάρκεια της συνέλευσης και κατ' επέκταση ο χρόνος κατά τον οποίο πολλά άτομα θα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε κλειστό χώρο για λόγους δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΤτΕ διερεύνησε τη δυνατότητα το δεύτερο μέρος της συνέλευσης να γίνει με conference call ή με video conference, ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο χρονολογείται από το 1918 και έχει ισχύ νόμου.

Η Έκθεση του Διοικητή θα δοθεί κανονικά στη δημοσιότητα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην ακύρωση όλων των μεγάλων εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει ή προγραμμάτιζε η τράπεζα, κατόπιν σχετικής οδηγίας της ΕΚΤ για τη λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της μετάδοσης του ιού. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει δώσει εντολές στο ανθρώπινο δυναμικό της κεντρικής τράπεζας να αποφύγει ταξίδια και μετακινήσεις που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Τι θα κάνουν οι εμπορικές τράπεζες

Η απόφαση της ΤτΕ για την προσαρμογή της Γενικής Συνέλευσης στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο κοροναϊός και στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για τις εμπορικές τράπεζες, οι Ετήσιες Συνελεύσεις των οποίων επίσης πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή πολλών προσκεκλημένων.

Όλες οι τράπεζες έχουν εκπονήσει έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης κρουσμάτων κοροναϊού, με την Τράπεζα Πειραιώς ήδη να το έχει θέσει σε εφαρμογή, αλλά και προσαρμογής της λειτουργίας των τραπεζών σε περίπτωση μεγάλης εξάπλωσης της επιδημίας και γενικευμένου περιορισμού μετακινήσεων. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσαρμογή στις συνθήκες της πανδημίας ζητεί ο Στουρνάρας από τις ασφαλιστικές

Διατήρηση των περιθωρίων φερεγγυότητας με φειδωλές διανομές μερισμάτων και μπόνους συνιστά ο διοικητής της ΤτΕ. Καλεί τις εταιρείες να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στα μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών.