ΓΔ: 2328.46 -1.43% Τζίρος: 405.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Η είσοδος της Τράπεζας της Ελλάδος με επίσημη σημαία στην Αθήνα.

Συνέδριο για το Δημόσιο Χρέος διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεδρίες κατανέμονται μεταξύ μακροπρόθεσμων ιστορικών προσεγγίσεων και πρόσφατων εμπειριών και προκλήσεων για την άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημόσιο Χρέος: Μαθήματα του παρελθόντος, Προκλήσεις του μέλλοντος» οργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 στο Κεντρικό της Κατάστημα, στην Αθήνα. Στο συνέδριο, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θα πάρουν μέρος επιφανείς ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που θα αναλύσουν την ιστορία, την εξέλιξη και τις προοπτικές του δημόσιου χρέους, τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή συγκριτική σκοπιά. 

Την εναρκτήρια ομιλία του κ. Στουρνάρα θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του Barry Eichengreen, Καθηγητή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες: η πρώτη με θέμα «Μακροπρόθεσμες Προοπτικές και Παραλληλισμοί» και η δεύτερη με θέμα «Πρόσφατες Εμπειρίες και Προοπτικές».

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην αλληλεπίδραση μεταξύ χρέους και νομισματικής πολιτικής και θα περιλαμβάνει τον κ. Στουρνάρα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philip R. Lane και τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας Pablo Hernández de Cos. Στη δεύτερη, ο κ. Στουρνάρας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας  θα συζητήσουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Περίγραμμα προγράμματος:

  • 09:30 Εναρκτήρια ομιλία, Γιάννης Στουρνάρας.
  • 10:00 Κεντρική ομιλία «Ιστορία του Πρόσφατου Δημόσιου Χρέους σε Τρία Κεφάλαια», Barry Eichengreen.
  • 11:00-13:00 «Μακροπρόθεσμες Προοπτικές και Παραλληλισμοί» - Rui Esteves, Tobias Straumann, Kim Oosterlinck και Ανδρέας Κακριδής. Στις συνεδρίες θα προεδρεύσουν οι Διευθύντριες της Τράπεζας της Ελλάδος Heather Gibson και Δάφνη Παπαδοπούλου.
  • 14:30-16:30 «Πρόσφατες Εμπειρίες και Προοπτικές» - Jeromin Zettelmeyer, Marco Buti, Γιώργος Χουλιαράκης και Philip R. Lane. Στις συνεδρίες θα προεδρεύσουν οι Διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Χονδρογιάννης και Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος.
  • 16:30-17:30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Διδάγματα από Προηγούμενες Κρίσεις Χρέους και Επιπτώσεις για τη Νομισματική Πολιτική» - Γιάννης Στουρνάρας, Philip R. Lane και Pablo Hernández de Cos.
  • 17:30-18:30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία: Αντιμετωπίζοντας το Μέλλον» -  Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Βέττας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, ανησυχία για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Καθησυχαστικός ο διοικητής της ΤτΕ για τις επιπτώσεις της απόφασης του Αρείου Πάγου. Αναμένονται οι κρίσιμες λεπτομέρειες της απόφασης. Απώλειες -2,7% για τον δείκτη των τραπεζών στο -1,47%ω ο ΓΔ.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Εξασφαλισμένη η σταθερότητα των τραπεζών μετά τον Νόμο Κατσέλη

Ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε η απόφαση για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη να μην επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ τονίζει ότι η πολιτική σταθερότητα είναι βασικό πλεονέκτημα για τη χώρα.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Η πολιτική σταθερότητα «το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο»

Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Τρέχει η ΕΚΤ την προετοιμασία για το ψηφιακό ευρώ.
Άρειος Πάγος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια χωρίς τόκους: Ο Άρειος Πάγος ανατρέπει την ασφάλεια δικαίου

Αιφνιδιασμός από την απόφαση του Αρείου Πάγου που ανατρέπει την διεθνή τραπεζική πρακτική. Ανησυχία για την ασφάλεια δικαίου και τις οικονομικές επιπτώσεις στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Ανοίγει η πόρτα για νέες προσφυγές. Προβληματίζει ο ηθικός κίνδυνος.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η ανατίμηση του ευρώ δεν αλλάζει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς οι επιδόσεις του πληθωρισμού και το σενάριο της ΕΚΤ παραμένουν σταθερά.