ΓΔ: 2150.78 -0.97% Τζίρος: 77.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:44

Λέτσε: Η ενεργειακή μας πολιτική προσέλκυσε επενδύσεις 45 δισ. δολαρίων

Ο υπουργός Ενέργειας και Ηλεκτρισμού τόνισε ότι το Οντάριο έχει ένα από τα πιο καθαρά δίκτυα ενέργειας στον κόσμο, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Οντάριο αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Ηλεκτρισμού, Στήβεν Λέτσε, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Τορόντο III που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη συνεργασία του The Hellenic Initiative Canada, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα.

Ο κ. Λέτσε τόνισε ότι το Οντάριο έχει ένα από τα πιο καθαρά δίκτυα ενέργειας στον κόσμο, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια και τις ΑΠΕ, με βασική προτεραιότητα της πολιτικής να είναι η παραγωγή σε προσιτές τιμές, ώστε να προσελκύονται επενδύσεις και να μην επιβαρύνονται τα νοικοκυριά. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ψηφίσαμε τον νόμο για την προσιτή ενέργεια, ο οποίος διατύπωνε ξεκάθαρα το όραμά μας για την παραγωγή ενέργειας, με στόχο την κάλυψη των αναγκών για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Το Οντάριο, σημείωσε, ήταν η πρώτη επικράτεια στη Βόρεια Αμερική που σταμάτησε την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, κάτι που, όπως είπε, προωθεί και η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Το 2023, το 90% της παραγωγής ενέργειας στο Οντάριο ήταν από μη ρυπογόνες πηγές, σημείωσε ο κ. Λέτσε, με το 50% να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια και το 25% από ΑΠΕ. Μόνο το 10% παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει αέρας ή ήλιος για την παραγωγή ΑΠΕ. 

Το μήνυμα μας, είπε, «είναι ότι σχεδιάζουμε την περαιτέρω επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, μεταξύ άλλων με σύγχρονους μικρούς αντιδραστήρες με παραγωγή έως 300 MW (SMR reactors)». Ο κ. Λέτσε υπογράμμισε ότι χάρη στην ενεργειακή πολιτική, το Οντάριο έχει προσελκύσει επενδύσεις 45 δισ. δολαρίων για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας η ενέργεια και τα κρίσιμα ορυκτά

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε για ενέργεια, κρίσιμα ορυκτά και ασφάλεια, με προεδρία ΗΠΑ. Η Ελλάδα τόνισε τη σημασία διαφοροποίησης πηγών ενέργειας για αυτονομία και σταθερότητα.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για τις 4 ενεργειακές συμφωνίες με Chevron και HELLENiQ

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση για την κύρωση τεσσάρων ενεργειακών συμφωνιών Ελλάδας με CHEVRON και HELLENiQ, με τον Δ. Μαρκόπουλο να τονίζει ότι ενισχύουν την ενεργειακή διπλωματία χωρίς απώλεια κυριαρχίας.
Chevron πλατφόρμα πετρελαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Οι συμφωνίες με CHEVRON καθιστούν την Ελλάδα παραγωγό φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως οι συμφωνίες με CHEVRON και EXXON MOBIL μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, με στόχο ερευνητική γεώτρηση στο Ιόνιο το 2027 και νέες γεωφυσικές μελέτες.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αναγκαία η άμεση κύρωση της συμφωνίας με CHEVRON

Ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρος τόνισε στη Βουλή την ανάγκη άμεσης έγκρισης των τεσσάρων συμφωνιών Ελλάδας με CHEVRON και HELLENiQ, παρά τις αντιδράσεις, για έρευνα υδρογονανθράκων νότια Κρήτης και Πελοποννήσου. Η ψήφιση προγραμματίζεται για Πέμπτη.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μέτρα πρόληψης για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά άμεσα προληπτικά μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη σύγκρουση στο Ιράν, επικαλούμενος άνοδο 78% στο ευρωπαϊκό αέριο και 14% στο πετρέλαιο. Προτείνει ΦΠΑ, ΕΦΚ, ρυθμίσεις χρεών.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Καναδούς βουλευτές για άμυνα και καινοτομία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με Καναδούς βουλευτές και την πρέσβη Καναδά, όπου συζήτησαν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Καναδά και τη σημασία της για τη σταθερότητα στην περιοχή.