ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Τι ζητά η Ελλάδα από το Eurogroup: Το τριπλό αίτημα για χαλάρωση

Εξαίρεση των δαπανών για κορονοϊό και προσφυγικό από τον υπολογισμό του πλεονάσματος και μείωση του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ θα επιδιώξει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Tριπλό αίτημα για την απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση του πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας θα θέσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ  θα είναι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας με την ενεργοποίηση της ρήτρας απόκλισης σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν «εξαιρετικές περιστάσεις» που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει στο τραπέζι του Εurogroup τρία αιτήματα:

  1. Την εξαίρεση δαπανών έκτακτης ανάγκης από τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.
  2. Την εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό από τις μετρήσεις για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
  3. Τη μείωση των στόχων του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα ελληνικά αιτήματα θα συνοδευτούν από ένα αναλυτικό και τεκμηριωμένο κοστολόγιο για τις ζημιές που υφίστανται νευραλγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από τον κορονοϊό, καθώς και από την έκθεση για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που συνέταξε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η συγκρότηση κοινού μετώπου με χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία οι οποίες ζητούν «εδώ και τώρα» χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Απέναντί τους βρίσκονται η Γερμανία και η Ολλανδία, που αντιδρούν στην οριζόντια χαλάρωσή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πέραν αυτού, το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται μόνο από μια γενική απόφαση για τη χαλάρωση των κανόνων για τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός των αποφάσεων που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες χώρες και ότι θα υπάρξει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους.

Μετά το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα δρομολογήσει νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κριτήριο το ποσοστό απώλειας του τζίρου που τοποθετείται στο 10%-20%. Παράλληλα θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την στήριξη των εργαζομένων με την χορήγηση ειδικού επιδόματος σε μισθωτούς όταν η επιχείρηση που εργάζονται κλείνει με κρατική εντολή καθώς και πλήρης ασφαλιστική τους κάλυψη.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί, θα υπάρξει μεγάλο θέμα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και θα απαιτηθούν έκτακτες επιχορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αναχαίτιση των κραδασμών από τον ιό.

Μετά τον Ιανουάριο, που έκλεισε με σημαντικές αστοχίες στα έσοδα, και ο Φεβρουάριος βαδίζει εκτός των προβλεπόμενων στόχων, ενώ τον Μάρτιο η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσμενής λόγω της επέκτασης του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως για το σύνολο του 2020 η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει εισπράξεις από φόρους περίπου 52 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος αυτός έχει οριστικά χαθεί και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει είτε να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό είτε να εντάξει τις νέες παραδοχές στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024.

Εν τω μεταξύ με τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία πριν από την εξάπλωση της νόσου ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου. Το ΔΝΤ έχει αφήσει ανοιχτό να μη συμμετάσχει στην αποστολή των ευρωπαϊκών θεσμών και να πραγματοποιήσει ξεχωριστό έλεγχο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στις 5-8 Μαΐου του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερα «καυτά» θέματα για την Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup

Δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2022, ενημέρωση για δημοσιονομικά και ΑΕΠ, σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και έγκριση της 9ης αξιολόγησης απασχολούν σήμερα τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο Μητσοτάκη με ελαφρύνσεις: Ποια μέτρα «παίζουν» ενόψει της ΔΕΘ

Γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών, «ψαλίδι» στην εισφορά αλληλεγγύης και διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση και περιμένει έγκριση των θεσμών.