ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πήραν φωτιά» τα ενοίκια: Διψήφια η αύξηση στην Αθήνα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μετά την καθίζηση της αγοράς, έρχονται οι υπερβολές. Οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση διαμερίσματος στο Κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 10,2%, ενώ οι τιμές για πώληση κατοικιών εκτοξεύθηκαν κατά 31%.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις υπερθέρμανσης των ενοικίων για κατοικία στην Αθήνα, καθώς τα ενοίκια «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό αύξησης. Ακόμη ταχύτερος, όμως, είναι ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης, που έχουν ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb, αλλά και την αυξημένη ζήτηση για αγορές κατοικιών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας κυρίως από ξένους, αντανακλούν τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών spitogatos.gr.

Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες αυξήσεις τόσο στις τιμές ενοικίασης, όσο και στις τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου 2018 και του φετινού Ιουνίου.

Οι ζητούμενες τιμές για ενοικίαση διαμερίσματος στο Κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 10,2% στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά οι τιμές για πώληση κατοικιών εκτοξεύθηκαν κατά 31%. Η μέση τιμή πώλησης έφτασε φέτος τα 1.522 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όταν πέρυσι τον Ιούνιο ήταν 1.162 ευρώ ανά τ.μ.

Από τον δείκτη τιμών προσφοράς ακινήτων του Spitogatos.gr προκύπτει πως η μέση ζητούμενη τιμή για ενοικίαση κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 9,4% κατά την ίδια χρονική περίοδο, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή για πώληση κατά 7,2%.

«Παγωμένη» η οικοδομή

Εκτός από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην άνοδο των τιμών συμβάλλει και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα η οποία, με τη σειρά της, συνδέεται και με την περιορισμένη παρουσία των τραπεζών στη στεγαστική πίστη.

Στην αγορά ακινήτων λένε πως η μεγάλη άνοδος τιμών έχει ήδη ως αποτέλεσμα τη μείωση των συναλλαγών, που έχει γίνει αισθητή σε αρκετές περιοχές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή της Καλλιθέας στην οποία καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις τιμών για πώληση διαμερισμάτων, αλλά και αντίστοιχη πτώση των συναλλαγών.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Ο δείκτης του δικτύου αγγελιών δείχνει, επίσης, πως μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια παρατηρούνται σε περιοχές που είχαν υποχωρήσει σημαντικά την περίοδο της κρίσης ή είναι περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος.

Έτσι, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μεταξύ του δευτέρου τριμήνου του 2019 και του αντίστοιχου τριμήνου του 2018 καταγράφεται στα προάστια του Πειραιά όπου οι ζητούμενες τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 20,1% στον τελευταίο χρόνο.

Μεγάλες αυξήσεις δείχνουν οι αγγελίες και στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, καθώς φτάνουν το 15,40%, αλλά και στα Βόρεια Προάστια όπου ξεπερνούν το 11,5%.

Αλλά και στην Θεσσαλονίκη καταγράφονται αυξήσεις των ενοικίων στους περιφερειακούς δήμους που αγγίζουν το 13%. Οι μεγαλύτερες διαφορές στις ζητούμενες τιμές των ενοικίων υπάρχουν, όμως, στην περιφέρεια με «πρωταθλητή» το Ρέθυμνο που 31,7% και δεύτερο το νομό Πιερίας 26,7%.

Εκτός από τα ενοίκια, στον Πειραιά καταγράφονται και μεγάλες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών που ξεπερνούν το 18%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις ζητούμενες τιμές για πώληση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς φτάνει το 25%. Γενικά, οι αυξήσεις εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς η υπόλοιπη Ελλάδα δεν ακολούθησε, ενώ κάποιες περιοχές είδαν τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλαξαν χέρια 8.000 ακίνητα σε τρεις εβδομάδες με το «αυτόματο» Ε9

Το 60% των συναλλαγών γίνεται πλέον με το νέο σύστημα, απαλλάσσοντας τους φορολογουμένους από περιττή γραφειοκρατία. Περαιτέρω ώθηση αναμένεται από την επέκταση του μέτρου σε δωρεές - γονικές παροχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη η ζήτηση για χρυσή βίζα στην Ελλάδα, κλείνουν τις πόρτες Πορτογαλία - Ιρλανδία

Κινέζοι το μεγαλύτερο ποσοστών αυτών που έχουν κάνει χρήση των εν λόγω προγραμμάτων. Για την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 60% των θεωρήσεων στη 10ετία και φθάνουν στο 90% στην Ιρλανδία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.