Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε πάνω από τις προβλέψεις, περιπλέκοντας ως αποτέλεσμα τα σχέδια της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρώς στο 3% το Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο.
Όπως αναφέρει το Euronews, μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες αύξησης του πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, αλλά λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να θέσουν εμπόδια στα σχέδια της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2025.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% τον Φεβρουάριο του 2025, από 2,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο ρυθμός αύξησης είναι υψηλότερος από το προβλεπόμενο 2,3%, αναδεικνύοντας την δυσκολία της επιστροφής στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Σε μηνιαία βάση, οι πιέσεις στις τιμές εκτινάχθηκαν, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 0,5% από τον Ιανουάριο - η πιο απότομη αύξηση από τον Απρίλιο του 2024.
Στον τομέα των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός παρέμεινε ο υψηλότερος, σε σχέση με όλες τις άλλες κατηγορίες, ανερχόμενος σε 3,7% σε ετήσια βάση, ελαφρώς μειωμένος από το 3,9% του Ιανουαρίου.
Ο πληθωρισμός σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό επιταχύνθηκε από 2,3% σε 2,7%, ενώ ο ο πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τις υπηρεσίες, υποχώρησε ελαφρώς από 2,7% σε 2,6%.
Το Φεβρουάριο, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Εσθονία (5%), η Κροατία (4,7%), το Βέλγιο (4,4%) και η Σλοβακία (4%). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Φεβρουάριο η Γαλλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,3%), η Φινλανδία (1,5%) και η Ιταλία (1,7%).
Στο 2,3% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Φεβρουάριο, από 2,9% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκτακτες εκτιμήσεις της Eurostat.
