ΓΔ: 2379.17 0.25% Τζίρος: 75.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:51:38
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο

ΥΠΕΘΟ: Ποια είναι τα επόμενα ορόσημα στη Λογιστική Μεταρρύθμιση

Όπως τονίζει το ΥΠΕΘΟ το έργο είναι σημαντικό για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας, ενώ συνιστά ορόσημο στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα βασικά ορόσημα στη Λογιστική Μεταρρύθμιση, με επίκεντρο την πλήρη εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) με αφετηρία την 1/1/2026, δημοσιοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δημοσίευσε στις 13 Ιανουάριου 2025 την εγκύκλιο εφαρμογής του ΛΠΓΚ για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2025 απηύθυνε επιστολές σε ιδιαίτερα σημαντικούς και επιφανείς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να δρομολογηθεί η πλήρης συμμόρφωσή τους με το ΛΠΓΚ.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2025 το ΓΛΚ θα απευθύνει οδηγίες σε επιλεγμένες οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου αυτές να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία με έτος αναφοράς το 2023, σύμφωνα με τη μέθοδο της αναδιατύπωσης (restatement). Η αποστολή των οικονομικών στοιχείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους φορείς αυτούς έως και τον Ιούλιο του 2025.

Τα εν λόγω στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από το ΓΛΚ για την κατάρτιση των πρώτων πιλοτικών Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Γενικής Κυβέρνησης. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντική τομή για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας μας, αλλά συνιστά και ορόσημο στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με χρονικό όριο ολοκλήρωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Η δημοσίευση Ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Γενικής Κυβέρνησης αποσκοπεί στη διαφάνεια και στην ενημέρωση του πολίτη, μέσω της εφαρμογής σαφών και σύγχρονων προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Με τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής και αποτύπωσης των δημόσιων οικονομικών ενισχύεται η λογοδοσία των δημόσιων φορέων. Παράλληλα, η παροχή ακριβών και κατανοητών οικονομικών στοιχείων επιτρέπει στους πολίτες να έχουν καλύτερη εικόνα για τη χρήση των δημόσιων πόρων, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς και διευκολύνοντας τη συμμετοχή τους στον δημοκρατικό έλεγχο της διακυβέρνησης, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργειου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 65% στις ρυθμίσεις οφειλών μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού τον Μάιο

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού, με 2.205 νέες συμφωνίες το Μάιο και αύξηση 65% σε σχέση με πέρσι. Η διεύρυνση των κριτηρίων επιτρέπει σε περισσότερους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.
Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 10,6% στις χρηματοδοτήσεις Πεκίνου για επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας

Η Κίνα αυξάνει φέτος κατά 10,6% τις κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις για επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας, διαθέτοντας σχεδόν 100 δισ. γιουάν. Το σύνολο μαζί με τις τοπικές ενισχύσεις το 2026 αναμένεται να φτάσει τα 110 δισ. γιουάν.
Κέρματα, Χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα και ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, ποιοι ωφελούνται

Αυξάνεται στα 1.600 ευρώ το ακατάσχετο όριο τραπεζικού λογαριασμού για οφειλέτες, ενώ με εφάπαξ πληρωμή 25% της οφειλής θα γίνεται ολική άρση κατάσχεσης. Έρχονται νέες ρυθμίσεις χρεών και διευρυμένος εξωδικαστικός μηχανισμός από Ιούλιο.
Κυριάκος Πιερρακάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.600 ευρώ

Στο νομοσχέδιο κατά του παράνομου τζόγου εντάσσεται ρύθμιση για αύξηση του ακατάσχετου στους λογαριασμούς από 1.250 σε 1.600 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ. Πιερρακάκη στη Βουλή. Η ψήφιση αναμένεται τον Ιούνιο.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 15/6 ανοίγει το νέο «Ανακαινίζω» και τέσσερα προγράμματα

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει μέσω gov.gr η διαδικασία επιλεξιμότητας για το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω», με τις αιτήσεις να ξεκινούν αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παπαθανάσης. Τέσσερα νέα προγράμματα για επιχειρήσεις το καλοκαίρι.