Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η Citi

Στην τελευταία της έκθεση η αμερικανική τράπεζα ανεβάζει την εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8% για φέτος και στο 1,9% για το 2020, αυξάνοντας την πρόβλεψη κατά 0,5%, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Citi, χωρίς όμως να εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση το 2020. Παράλληλα, «βλέπει» ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βαίνει μειούμενο και θα είναι το 2020 χαμηλότερο από το στόχο του 3,5%.

Ειδικότερα, στην τελευταία της έκθεση η αμερικανική τράπεζα ανεβάζει την εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8% για φέτος και στο 1,9% για το 2020, αυξάνοντας την πρόβλεψη κατά 0,5%, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά η Citi ότι θα υποχωρήσει φέτος από 4,4% του ΑΕΠ σε 3,5%, για να μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 3,2%, το 2020. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει το 2020 το δημοσιονομικό στόχο του 3,5%.

Σύμφωνα με την Citi, πίσω από την αναβάθμιση προβλέψεων βρίσκεται η μείωση του πολιτικού κινδύνου, το γεγονός ότι έχει γίνει λιγότερο περιοριστική η δημοσιονομική πολιτική, αλλά και οι πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Πισσαρίδη: Πώς θα πετύχει η Ελλάδα την αύξηση των εισοδημάτων

Το σχέδιο περιγράφει 14 δράσεις αναπτυξιακής πολιτικής, δεδομένων των στόχων και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας. Tον Σεπτέμβριο 2020 θα ακολουθήσει η τελική έκθεση με αναφορά στη χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βασικοί στόχοι του Σχεδίου Πισσαρίδη για την ανάπτυξη

Στόχοι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η αύξηση των εξαγωγών, η σύνδεση παραγωγής - τεχνολογίας, η ενίσχυση της εργασίας αλλά και παροχή κινήτρων για επενδύσεις στο ΧΑ και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.