Φώτο: Shutterstock

Στα 50 ευρώ το όριο ανέπαφων συναλλαγών έως τα τέλη Μαΐου

Βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών η αύξηση καλύπτει το 80% των συναλλαγών που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές.

Την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών, δηλαδή χωρίς τη χρήση pin, έως το ποσό των 50 ευρώ από 25 που είναι σήμερα, έως τα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση των καταναλωτών. 

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου έως και την Κυριακή 31 Μαΐου, ενώ βάσει των στοιχείων που διαθέτει η ΕΕΤ στη διάθεσή της αυτή η αύξηση θα μπορέσει να καλύψει το 80% των συναλλαγών σε βασικές αγορές των καταναλωτών. 

Στην ανακοίνωση της Ένωσης τονίζεται ότι: «Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, στο πλαίσιο της διαρκούς συνδρομής τους για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, αυξάνουν από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι προσωρινής εφαρμογής και συγκεκριμένα για τους επόμενους δυο μήνες και εκτιμάται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των συναλλαγών σε καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και φαρμακεία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πληκτρολόγηση του ΡΙΝ από τον κάτοχο της χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται σημαντικά η φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS. 

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ορίου ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να παραδίδεται η κάρτα πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ θα συνεχίσει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS. 

Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους.
Οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, πιστές στη δέσμευσή τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις και επικαιροποιούν συνεχώς τα μέτρα προστασίας για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των πελατών τους».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χαντζηνικολάου: Η οικονομία βρίσκεται σε μια σπάνια φάση, όπου πολλά αστέρια έχουν ευθυγραμμιστεί

H ελληνική οικονομία έχει αντιμετωπίσει τα διπλά ελλείμματα, έχει «μαξιλάρι» για χρηματοδότηση και ένα αξιοζήλευτο προφίλ εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος τη Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γεώργιος Χαντζηνικολάου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Χαντζηνικολάου: «O ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ανακάμψει»

Τη βεβαιότητά του ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας έχει ανακάμψει και κινείται σταθερά και γρήγορα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου στο πλαίσιο της Sibos 2019 στο Λονδίνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στις πωλήσεις τροφίμων - καθαριστικών: +141% το αλεύρι, +247% τα σαπούνια

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων καταγράφηκαν σε: αλεύρι (141,6%), όσπρια (138,2%), ρύζι (124,4%) και ζυμαρικά (118,1%). Στα καθαριστικά: σαπούνια (246,7%), χλωρίνη (184,2%), καθαριστικά σπιτιού (147,4%) και μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής (133,8%).