Φωτο: Shutterstock

Εξπρές επιστροφές φόρων έως 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 30.000 ευρώ θα διενεργούνται άμεσα. Σήμερα, εκτός απροόπτου, η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Σε επιτάχυνση της επιστροφής φόρων στις επιχειρήσεις προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Ειδικότερα, εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε εκκρεμείς κατά την 20/3/2020 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικό αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των 30.000 ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της κοινοποιούμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

Για τις επιστροφές αυτές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Αίτημα απαλλαγής από ΦΠΑ και δασμούς

Την ίδια ώρα η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να συμπεριληφθεί σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ατομική προστασία και την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού (COVID-19), καθώς και σε ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό και υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μονάδες βοήθειας κατά τη δράση τους στο πλαίσιο καταπολέμησης της διασποράς της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες,  αναμένεται να αποσταλεί από τα συναρμόδια υπουργεία  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικός κατάλογος των ειδών, τα οποία η χώρα μας αιτείται να συμπεριληφθούν στις απαλλακτικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι  το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει εκπτώσεις στο ΦΠΑ στο τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊου. Ειδικότερα:

  • Εντάσσονται  στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% μάσκες προστασίας και γάντια , τα σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής, το χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά, προϊόντα και παρασκευάσματα που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια,  αντισηπτικά, μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη κ.α
  • Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις  αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς με φορέα του δημοσίου τομέα ή με ΝΠΙΔ που έχει συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον. Τις τελευταίες ημέρες μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε δωρεές κυρίως ιατρικών μασκών προς το ΕΣΥ.

Νέα διεύρυνση της λίστας ΚΑΔ

Στο μεταξύ σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται  να ανακοινωθεί η περαιτέρω διεύρυνση της λίστας του υπουργείου Οικονομικών με δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με βασικό κριτήριο τη πτώση του τζίρου που θα ενταχθούν στο κυβερνητικό πακέτο στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες ρυθμίσεις φόρων: Τα σενάρια για τον Σεπτέμβριο

Την καθιέρωση έκτακτης ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση όλων ανεξαιρέτως των φόρων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πιθανή η αναβολή της υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος.