ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο

Τ. Θεοδωρικάκος: Αυστηροποίηση των ελέγχων στις ασφαλιστικές εταιρείες

Ο υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος προανάηγγειλε αυστηρό έλεγχο σε ασφαλιστικές εταιρείες για καταχρηστικούς όρους και αθέμιτες πρακτικές.

«Έγιναν καταγγελίες στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για μονομερή αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης από ασφαλιστικές εταιρείες. Αν συμβαίνει αυτό και σε άλλους ασφαλισμένους, θα ήθελα οι πολίτες να το καταγγείλουν στη ΓΓΕ και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Έχω δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τις υποθέσεις αυτές για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και καταχρηστικούς όρους».

Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στις επιστολές ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών, με τις οποίες ζητούν από τους πελάτες τους πρώτα να πληρώνουν τα έξοδα του νοσοκομείου και μετά να αποζημιώνονται με βάση το συμβόλαιό τους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «οι εταιρείες θα πρέπει να ανακαλέσουν τις επιστολές» και προσέθεσε: «Ποιος λέει ότι ένας πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικό συμβόλαιο έχει τα χρήματα να πληρώσει μετρητά». «Καλώ τις ασφαλιστικές εταιρείες να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν με τους πελάτες του», είπε χαρακτηριστικά.

Λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς

Ερωτηθείς για το θέμα των τιμών, ο υπουργός απάντησε ότι πρέπει να γίνονται τα πάντα για να υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι συζητά και θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Μαΐου τη δημιουργία και λαϊκών αγορών αποκλειστικά για παραγωγούς, χωρίς να αλλάξει το σημερινό σύστημα. Θα προστεθεί η δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης πώλησης από το χωράφι στο ράφι, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενισχύοντας και τους παραγωγούς.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε και για τη δημιουργία νέας ενιαίας εθνικής Αρχής για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, αναβαθμίζοντας τον Συνήγορο του Καταναλωτή και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης στο πρότυπο της ΑΑΔΕ. «Εξαπλασιάσαμε πρόστιμα, αυξήθηκαν οι έλεγχοι, θεσμοθετήθηκε ο νέος κώδικας δεοντολογίας και μέσα από αυτήν την πολιτική έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στην ΕΕ», επεσήμανε.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί επενδύσεις στην περιφέρεια

«Πρώτη προτεραιότητα του αναπτυξιακού νόμου είναι η στήριξη της περιφέρειας και των παραμεθόριων περιοχών», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος με αφορμή τη συζήτηση του νέου νόμου στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα. «Αυτήν τη στιγμή, σε όλη τη χώρα, εξελίσσεται το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία, για να μένουν οι νέοι μας στον τόπο τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό, αλλά και θέματα εθνικής ασφάλειας», τόνισε. «Η πατρίδα μας πρέπει να είναι ισχυρή και βιώσιμη. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μας πρέπει να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική», συμπλήρωσε και έθεσε ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Γι' αυτό, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση συνδυάζει τις μεγάλες επενδύσεις με βάση την έρευνα και την καινοτομία, ταυτόχρονα με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε ειδική αναφορά στον Έβρο και στην ανάγκη να μειωθούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη σε όλον τον νομό και ο αναπτυξιακός νόμος είναι μία σημαντική ευκαιρία για αυτό», σημείωσε. «Θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στα κριτήρια για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο» ξεκαθάρισε και ολοκλήρωσε το σκεπτικό του λέγοντας πως «το νέο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί επενδύσεις στην περιφέρεια, αλλιώς οι ροές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν αυξάνοντας το κόστος ζωής με κύριο το κόστος της στέγης». «Για αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα δίνεται κάθε Νοέμβριο ένα ενοίκιο πίσω στους ενοικιαστές», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Υπ. Ανάπτυξης στηρίζει με 14 εκατ. € την καινοτόμο επένδυση ELPEN

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το Athens LifeTech Park της ELPEN, μια στρατηγική επένδυση 14 εκατ. ευρώ που ενισχύει την καινοτομία, τη βιομηχανική παραγωγή και δημιουργεί νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές δράσεις για καινοτομία στη δυτική Θεσσαλονίκη από Υπ. Ανάπτυξης και ΝΟΗΣΙΣ

Εκστρατεία ενημέρωσης για την καινοτομία ξεκινούν το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΝΟΗΣΙΣ στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Ψηφιακός κόμβος η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία στη ΝΑ Ευρώπη

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας έμφαση στην ανθρωποκεντρική της χρήση, στη διασύνδεση με πολιτισμό και τέχνες και στον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας ως ψηφιακού κόμβου.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τσαβδαρίδης: Το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει διαχρονικά τη βιοτεχνία

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στη 90ή ΔΕΘ τόνισε πως οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές στη βιοτεχνία, με έμφαση σε στήριξη απέναντι σε ενεργειακό κόστος, γραφειοκρατία και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο ερευνητικό κέντρο Ηθικής και Τεχνολογίας σχεδιάζει το Υπουργείο

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου Ερευνητικού Κέντρου για την Ηθική και την Τεχνολογία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Εθνικής και Ευρωπαϊκής επιστημονικής διπλωματίας και της συνεργασίας με την Ιαπωνία.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνολικά 681 εκατ. ευρώ για ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη μέσω Social Climate Fund ως 2032

681 εκατ. ευρώ θα διατεθούν έως το 2032 σε ελληνικές ΜΜΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους και προστασία περιβάλλοντος μέσω του Social Climate Fund. Οι αναλυτικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το ΥΠΑΝ τις επόμενες εβδομάδες.